Polija aprēķinājusi Vācijai vēl 500 miljardus dolāru kompensācijas par kara gadiem

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasКупол над зданием Рейхстага в Берлине
Купол над зданием Рейхстага в Берлине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Varšava piestādījusi Berlīnei 850 miljardu dolāru lielu rēķinu – tieši tik daudz, pēc Polijas puses domām, Vācija ir parādā par kara gados radītajiem zaudējumiem.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Polijas Seims aprēķinājis individuālās kompensācijas cietušajiem no Vācijas karaspēkiem kara gados 543 miljardu dolāru apmērā, vēsta Sputnik Baltkrievija ar atsauci uz deputātu Arkadiušu Mularčiku.

Vācieši par visu samaksās

Berlīne - Sputnik Latvija
Vācija neizmaksās Polijai papildu reparācijas

Polijas parlamentā prezentēja 1990. gada ekspertu vērtējuma datus, kurā teikts, ka no nacistu rīcības Otrā pasaules kara laikā cietuši 13 miljoni 315 tūkstoši cilvēki. Toreiz kompensāciju summa varēja sastādīt 284 miljardus dolāru.

"Tā bija summa 1990. gadam. Ja mēs aktualizēsim to šodien, saskaņā ar dolāra pirktspējas paritāti 2017. gadā, summa sastādīs 543 miljardus dolāru," — pateica Mularčiks.

Pēc viņa sacītā, kompensāciju individuālās izmaksas netika aprēķinātas reparāciju summas noteikšanā. Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik, Polija aprēķināja pretenzijas Vācijai par kara gados radītajiem zaudējumiem, kuru kopējā summa sastādīja 850 miljardus dolāru.

Polija neattieksies no naudas

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Polija informē par tiesībām uz reparācijām no Krievijas par 1921. gada "Rīgas miera līgumu"

Vācijas reparāciju izmaksāšanas temats Polijai tiek apspriests kopš pērnā gada vasaras, kad Jaroslavs Kačiņskis, kā valdošās partijas "Likums un taisnīgums" līderis, paziņoja, ka Varšava nekad nav atteikusies no vācu reparācijām. Pēc toreizējā Polijas aizsardzības ministra Antonija Mačereviča domām, Varšavai ir tiesības pieprasīt Berlīnei reparāciju izmaksāšanu, par ko viņš arī paziņoja televīzijas ēterā.

Vācijas paskaidrojumus par to, ka 1953. gadā Polija parakstīja oficiālus dokumentus, kuros atteicās no kompensāciju izmaksāšanas, Varšavā neņem vērā.

Polijas puse uzstāj, ka atteikusies no reparācijām PSRS spiediena rezultātā, jo reparācija nāca no Austrumvācijas, savukārt tolaik Padomju Savienība vēlējās sniegt palīdzību VDR ekonomikas atjaunošanai. Varšava uzstāj, ka šis lēmums tika pieņemts attiecībā uz tobrīd nepatstāvīgām valstīm – VDR un Polijas Tautas Republiku, kuras šobrīd neeksistē.

Ziņu lente
0