Politika

Galēja rīcība: ASV senatori pieprasa bloķēt "Ziemeļu straumi 2"

© © Nord Stream 2"Ziemeļu straume 2"
Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noraizējusies par projekta "Ziemeļu straume 2" attīstības panākumiem senatoru grupa no ASV Republikāņu un Demokrātiskās partijas pieprasījušas ASV prezidentam Donaldam Trampam ne daudz, ne maz – bloķēt cauruļvada projektu.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Senatori ir pārliecināti: ja gāzesvads tiks uzbūvēts, tad "amerikāņu sabiedrotie un partneri Eiropā izrādīsies zem vēl lielākas Krievijas ļauno nolūku ietekmes", vēsta RIA Novosti ar atsauci uz The Washington Examiner.

"Mēs esam noraizējušies par to, ka turpinās cauruļvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projekta izstrāde. Mēs iestājamies pret "Ziemeļu straumi 2" un uzstājam uz tā, lai administrācija izmantotu visus tās rīcībā esošos līdzekļus šī cauruļvada celtniecības novēršanai," teikts senatoru vēstulē finanšu ministram Stīvenam Mnučinam un valsts sekretāra vietniekam Džonam Salivenam.

Трубы для Северного потока - Sputnik Latvija
Eksperts: salā Latvija par Krievijas gāzi nežēlojās

Iepriekš ASV valsts sekretāra palīdze Sandra Oudkērka paziņoja, ka "Ziemeļu straumes 2" panākums nozīmēs masveida ģeostratēģiskas sekas ASV un Eiropas Savienībai. Protams, par sliktāko scenāriju Savienotajām Valstīm viņa nosauca "alternatīvās SDG tirgus slēgšana un Krievijas Gazprom nostiprināšanās", kas, pēc viņas domām, var novest pie tirgus monopolizācijas. Līdz ar to gan senatoru grupa, gan valsts sekretāra palīdze paziņoja politisko līniju, kuru pārstāvēja jau bijušais valsts sekretārs Tilersons. Pēc viņu domām, projekts "Ziemeļu straume 2" iedragā drošību Eiropā.

Projekts "Ziemeļu straume 2" izraisa "nervozu reakciju" ne tikai ASV. Absolūti acīmredzams, ka Baltijas valstis šajā korī ir kategoriski pret projektu. Taču Igaunija nav uzlikusi savu parakstu savstarpējā paziņojumā, kurā tiek pasta galēja nepiekrišana iespējamai gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ielikšanai Baltijas jūras dzelmē, tas nosaukts par Krievijas politisko instrumentu, kura mērķis it kā esot Eiropas sašķelšana un Eiropas Savienības enerģētiskās neatkarības iedragāšana.

Cīņa par Eiropu: Valsts departaments raizējas par Baltijas valstīm un savu gāzi >>


Neskatoties uz to, "vecā" Eiropas negrasās atteikties no Krievijas gāzes par labu dārgākai sašķidrinātajai dabasgāzei (SDG) no ASV, teikts kolektīvajā kompāniju vēstulē, kuras piedalās projektā "Ziemeļu straume 2". Tā, piemēram, atklāta Eiropas koncernu OMV, Wintershall un Uniper vadītāju uzruna publicēta oficiālajā Uniper mājas lapā.

Vēstulē, tostarp, tiek uzsvērts, ka "Ziemeļu straume 2" nenes nekādus draudus Eiropas enerģētikas drošībai. Kā teikts dokumentā, gāzesvada projekts nenostāda Eiropu atkarībā no Krievijas.

Tieši pretēji, Krievijas un Eiropas sadarbība šajā nozarē garantē Eiropai piegāžu drošību un konkurētspējīgas gāzes cenas. Runa ir par partneru shēmu, kura pārbaudīta gadiem ilgi, tiek uzsvērts vēstulē. Turklāt, kā atzīmē Eiropas kompāniju vadītāji, Eiropai nepieciešamie gāzes apjomi palielinās ik gadu, savukārt Krievija ir valsts ar lielākajiem gāzes krājumiem pasaulē.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu blakus esošu gāzesvadu cauruļu celtniecību ar kopējo jaudu 55 miljardos kubikmetru gāzes gadā no Krievijas caur Baltijas jūru līdz Vācijai, blakus "Ziemeļu straumei". Projekta izmaksas tiek vērtētas 9,5 miljardu eiro apmērā.    

Ziņu lente
0