Damaska informē: atrasti teroristu kaujinieku pamestie ķīmiskie ieroči

© AFP 2023 / George OURFALIANSīrijas karogs Alepo
Sīrijas karogs Alepo - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sīrija vairākkārt vērsusies OPCW ar prasību nosūtīt speciālistus uz Alepo vai Han Šeihūnu Idlibas provincē, taču organizācija atteikusies, lai arī Sīrija bija gatava gatantēt drošību tās speciālistiem.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Sīrijas speciālisti atraduši 24 tonnas ķīmisko indīgo vielu teritorijās, ko kontrolēja kaujinieki, žurnālistiem paziņoja Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Feisals Mikdads.

"Rietumvalstis vēlējās tikai pierādīt, ka Sīrijas valdības spēki izmantojuši ķīmiskos ieročus. Mēs atradām lielu ķīmisko vielu ražotni. Mēs esam snieguši vairākus ziņojumus, taču Rietumi vēlas uzklausīt tikai teroristus," — viņš pavēstīja preses pārstāvjiem un piebilda, ka no kaujiniekiem atbrīvotajās teritorijās atrastas 24 tonnas toksisku vielu.

"OPCW speciālistus ieceļ Rietumi, viņi nevēlas zināt patiesību. Kad mēs norādām, ka šie speciālisti melo, ASV apgalvo, ka viņi ir speciālisti, tāpēc nevarot melot," — ministra teikto citē RIA Novosti.

Американские солдаты - Sputnik Latvija
Krievijas AM: ASV radījušas Sīrijā "teroristu rezervātu"

Diplomāts atgādināja, ka Damaska vairākkārt vērsusies OPCW ar prasību nosūtīt speciālistus uz Alepo vai Han Šeihūnu Idlibas provincē, taču organizācija atteikusies, pamatojot lēmumu ar risku, kādam būtu pakļauti speciālisti, atrodoties šajās pilsētās.

"Mēs teicām, ka esam gatavi nodrošinat apsardzi, piedāvājām viņiem sazināties ar Saūda Arābiju vai ASV, lai tās nodrošinātu drošību tā saucamās opozīcijas kontrolētajās teritorijās, taču viņi atteicās," — pavēstīja Mikdads.

Iepriekš neatkarīgā komisija noziegumu izmeklēšanai Sīrijas Arābu Republikā apsūdzēja SAR bruņotos spēkus par indīgu vielu lietošanu Austrumu Gutā, taču atzīmēja, ka nav iespējams noteikt, kā veikts ķīmiskais uzbrukums.

Krievijas Aizsardzības ministrija jau vairākkārt uzsvērusi, ka pasaules sabiedrības centieni apsūdzēt Sīrijas valdību par ķīmisko ieroču lietošanu balstās uz nepatiesas informācijas no sociālajiem tīkliem un kaujinieku liecībām, turklāt tā ne reizi nav pierādīta. Sīrijas Ārlietu ministrija norāda, ka Vašingtonas apsūdzības ir nepamatotas un aicināja nosūtīt starptautiskos ekspertus uz zonu, kurā, iespējams, izmantotas indīgās vielas.

Ziņu lente
0