Politika

Ko pasaule gaida no Trampa tikšanās ar "raķešcilvēku"

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasKims Čenuns
Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaule ar sajūsmu uztvēra sensacionālo ziņu par ASV prezidenta Donalda Trampa drīzo tikšanos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, kuru Tramps pavisam nesen nodēvēja par "raķešcilvēku".

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Pats Donalds Tramps telefona sarunā ar ĶTR priekšsēdētāju Sji Dziņpinu norādīja, ka iespējamā tikšanās ar kolēģi no Ziemeļkorejas ir "izdevīga visām pusēm", vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Tramps pauda cerību, ka Korejas pussalas problēma atrisināsies miera ceļā.

Vēlāk ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons uzsvēra, ka iniciatīvu organizēt tikšanos izteicis Kims Čenuns, kurš it kā esot ne tikai gatavs, bet arī "ļoti vēlas" sēsties pie pārrunu galda. ASV viceprezidents Maiks Penss steigšus piezīmēja, ka ASV nepiekāpjoties KTDR priekšā ar mērķi sākt pārrunu procesu.

ANO, ES, Krievija un Ķīna — par dialogu

ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutereša oficiālais pārstāvis Stefans Dužariks pastāstīja, ka politiķi "iedvesmojusi ziņa par ASV un KTDR vienošanos", viņš atbalsta visus centienus, kas vērsti uz miermīlīgu denuklerizāciju Korejas pussalā saskaņā ar ANO Drošības Padomes rezolūcijām.

Президент США Дональд Трамп, архивное фото - Sputnik Latvija
Politika
ASV prezidents ieviesis lielāko sankciju paketi pret KTDR

ĶTDR priekšsēdētājs Sji Dziņpins norādīja, ka piekrīt Trampa pozitīvajām nostādēm risināt Korejas pussalas problēmu politiskā ceļā, un pauda cerību uz drīzu dialoga sākšanos.

"Galvenais, ka ir vienošanās par tikšanos, un vēl svarīgāk ir īstenot vienošanos, lai tā nebeigtos tikai ar sarunu, bet gan pavērtu ceļu pilna formāta politiska pārrunu procesa atsākšanai ar mērķi noregulēt Korejas pussalas kodolproblēmu uz pašreizējo principu pamata, kas apstiprināti sešu pušu pārrunās un ANO DP," — bilda arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Negaidīts piedāvājums

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps piekritis KTDR līdera Kima Čenuna ierosinājumam organizēt divpusēju tikšanos augstākajā līmenī. Kima Čenuna ielūgums tika nodots ar Dienvidkorejas delegācijas locekļu starpniecību pēc pārrunām Phenjanā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ASV uzsākt pārrunas ar Ziemeļkoreju

Dienvidkorejas prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Čons Jijons pēc vizītes Baltajā namā informēja, ka ASV prezidents Donalds Tramps piekritis tikties ar Kimu Čenunu līdz maijam.

Vēlāk šo informāciju apstiprināja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa un atzīmēja, ka tikšanās vieta un laiks tiks saskaņoti vēlāk. Tomēr sankcijas un spiediens pret KTDR saglabāsies, viņa uzsvēra.

Iepriekš ASV brīdināja: ja KTDR signāli par gatavību sēsties pie pārrunu galda nozīmē vēlmi iegūt laiku savas kodolprogrammas attīstībai, pārrunas nebūs ilgas. "Ja viņi plāno vienkārši iegūt laiku, lai turpinātu sava kodolarsenāla radīšanu, pārrunas tālu neaizies," — paziņoja Baltais nams.

ASV pret "raķešcilvēku"

Ziņa par ASV un KTDR līderu iespējamo tikšanos radīja sensāciju, pēc nesenās "pieklājību" apmaiņas ASV un KTDR pārstāvju starpā.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Ziemeļkorejas ĀM paziņojusi par neizbēgamu karu pussalā

Piemēram, aizvadītā gada septembrī Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Li Jenho paziņoja, ka ASV pieteikušas karu KTDR, un piedraudēja notriekt amerikāņu bumbvedējus.

Savukārt ASV Valsts departaments steigšus apgalvoja, ka ziņas par kara pieteikumu neatbilst patiesībai. "ASV nav pieteikušas karu Ziemeļkorejai," — teica Valsts departamenta Austrumāzijas un Klusā okeāna lietu biroja pārstāve Katina Adamsa. Ziemeļkorejas diplomāta teikto noliedza arī Baltā nama pārstāve Sāra Sandersa, kura politiķa vārdus nodēvēja par absurdu.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps, uzstājoties ANO, piedraudēja iznīcināt KTDR un nodēvēja Kimu Čenunu par "raķešcilvēku", kurš devies "pašnāvnieciskā lidojumā". Atbildot uz viņa vārdiem, KTDR ārlietu ministrs nosauca amerikāņu prezidentu par "psihiski slimu" cilvēku, kam nevar uzticēt "kodolpogu".

Ziņu lente
0