SVF pamatojis gāzes cenu pieaugumu Ukrainā

© Sharon Hahn DarlinGrivna. Ukrainas valūta
Grivna. Ukrainas valūta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskais Valūtas fonds uzskata, ka degvielas sadārdzinašanās palīdzēs izvairīties no korupcijas shēmām.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Gāzes cenu starpība Ukrainas tirgū izraisa korupciju un neekonomisku patēriņu, tāpēc tās jāpaaugstina, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvja Ukrainā Josta Lungmana stāstīto intervijā izdevumam "Novoje vremja".

SVF pārstāvis paudis viedokli, ka degvielas cenu pieaugums palīdzēs izvairīties no korupcijas shēmām, kuru pamatā ir gāzes iegāde par mājsaimniecībām noteikto cenu ar tālāku pārdošanu uzņēmumiem par augstākām cenām. Tāpat SVF pastāvīgais pārstāvis intervijā norādīja, ka lēta gāze ir izdevīga "bagātiem cilvēkiem ar lielām mājām", kas tērē lielu degvielas apjomu.

Граждане Украины на международном пункте пропуска через украинско-польскую границу - Sputnik Latvija
ES pieprasīs no Kijevas atmaksāt miljonus, kas iztērēti par bedri uz robežas

"Par pamatu jākļūst gāzes realizācijai par tirgus cenām, lai izmantotu komunālo subsīdiju sistēmas nostiprināšanai papildu peļņu, kas gūta, pārdodot bagātām mājsaimniecībām," — viņš paziņoja.

Iepriekš SVF izvirzīja Kijevai virkni noteikumu nākamā finansiālās palīdzības maksājuma saņemšanai. To vidū ir antikorupcijas tiesas izveide, privatizācijas likuma pieņemšana un gāzes cenu noregulēšana.

Kopš 2014. gada Ukrainā sadarbībā ar Starptautisko Valūtas fondu vairākkārt celtas gāzes cenas iedzīvotājiem. Rezultātā pieauga komunālo pakalpojumu tarifi. 2013. gadā 1000 kubikmetri gāzes iedzīvotājiem maksāja 725 grivnas. 2016. gadā cena pieauga līdz 6879 grivnām (no 28 līdz 266 dolāriem), tātad trīs gadu laikā gāze sadārdzinājusies 9,5 reizes.

Ziņu lente
0