ASV atzina: SDG nav konkurents Krievijas gāzei Baltijā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasTankeris
Tankeris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija gāze vēl ilgus gadus dominēs Eiropas tirgū, neskatoties uz amerikāņu SDG piegādēm, paziņoja ASV Enerģētikas asociācijas izpilddirektors Barijs Vortingtons.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Krievija vēl ilgus gadus paliks galvenais gāzes piegādātājs Eiropas tirgū, turklāt ne tikai cauruļvadu gāzes, bet arī sašķidrinātās gāzes tirgū, paziņoja RIA Novosti ASV Enerģētikas asociācijas izpilddirektors Barijs Vortingtons.

"Eiropas tirgū ir vieta gan Krievijas, gan Amerikas gāzei. Krievijas dabasgāze, kura tiek piegādāta pa gāzesvadu, paliks Eiropas līderos. Mēs palielināsim piegādes dažās valstīs. Sašķidrinātā dabasgāze ies uz Spāniju, Lielbritāniju, Poliju, Itāliju, kā arī uz Baltijas valstīm. Taču Krievijas gāze vēl ilgi dominēs Eiropas piegādēs," paziņoja Vortingtons.

Viņš atzīmēja, ka sašķidrinātās dabasgāzes tirgus Eiropā turpinās augt, jo Eiropas valstis īsteno pasākumus atmosfēras izmešu samazināšanā un aktīvi pāriet uz dabasgāzi. Tāpat Vortingtons sagaida izrāvienu gāzes dzinēju transporta izmantošanas nozarē.

Četrkāršs pieaugums

Tuvāko piecu gadu laikā gaidāma četrkārša sašķidrinātās dabasgāzes piegāžu palielināšana no ASSV, šajā pašā laikā valstī varētu tikt uzbūvēti vēl seši eksporta termināli, paziņoja Barijs Vortingtons ikgadējās starptautiskās enerģētikas konferences CERAWee laikā, kura norisinās no 5. līdz 9. martam Hjūstonā.

"(Eksporta) apjoms turpinās pieaugt… iespējams, nākošo piecu gadu garumā mēs kļūsim par ievērojama apjoma palielināšanas lieciniekiem, mūsu SDG eksports palielināsies četras reizes," pateica Vortingtons.

SDG - Sputnik Latvija
Bijušais vēstnieks: Lietuva apmānījusi Latviju sakarā ar SDG termināli

ASV Enerģētikas asociācijas vadītājs atzīmēja, ka šobrīd valstī atvērti divi SDG eksporta termināli, un tuvāko piecu gadu laikā darbu varētu uzsākt vēl pieci vai seši termināli. Pēc viņa sacītā, tuvākajā laikā jāsākas kompāniju Cheniere Energy un Exxon Mobil terminālu ekspluatācijai.

ASV turpina palielināt savu klātieni Eiropas tirgū. 2017. gada pirmajā ceturksnī valsts kļuva par sesto lielāko SDG eksportētāju uz Eiropas bloka valstīm. Taču Eiropas SDG iepirkumu apjomi nav salīdzināmi ar gāzes piegāžu apjomiem pa cauruļvadiem.

Tāpat sašķidrinātā dabasgāze pagaidām nav konkurētspējīga cenas ziņā ar cauruļvada gāzi. Tā, pēc Gazprom valdes priekšsēdētāja vietnieka Aleksandra Medvedeva sacītā, amerikāņu sašķidrinātās dabasgāzes piegāžu izmaksas Eiropai rudens un ziemas periodā 2017 — 2018 tiek vērtētas 265-295 dolāros par tūkstoti kubikmetru, savukārt Krievijas gāzes vidējā cena sastāda 190 dolāru par tūkstoti kubikmetru.    

Ziņu lente
0