Arktiskais koridors: Somija vēlas savienot Ķīnu un Eiropu

© Sputnik / Александр Ковалев / Pāriet pie mediju bankasZiemeļu Ledus okeāns, Špicbergena
Ziemeļu Ledus okeāns, Špicbergena - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somija, Igaunija un Norvēģija iecerējušas būvēt "Arktisko koridoru" – tranzīta maršrutu no Ķīnas līdz Ziemeļu Ledus okeānam.

RĪGA, 3. marts — Sputnik. Ķīnas iniciatīvas "Viena josla, viens ceļš" iedvesmotas, Somija un Norvēģija plāno radīt "Arktisko koridoru" — īsāko ceļu starp Eiropu un Āziju, vēsta EUObserver.

Kravas kuģi no Āzijas tiks izkrauti Kirkenesā vai kādā citā ostā ziemeļu Norvēģijā Ziemeļu Ledus okeāna krastā, ieekonomējot vairākus tūkstošus jūras jūdžu, kas veido maršrutu cauri Suecas kanālam.

Atpakaļceļā kuģi būs piekrauti ar Eiropas eksporta precēm, bet preces no Āzijas pa dzelzceļu dosies cauri Somijai pa tuneli uz Igauniju un tālāk — uz Centrāleiropu.

Akcija Baltijas ceļš - Sputnik Latvija
Skaudība un konkurence: kā Baltijas valstis izturas viena pret otru

Plānā trūkst tikai divu elementu — 500 km dzelzceļa no Norvēģijas līdz Somijai un tuneļa no Somijas līdz Igaunijai, taču cerība uz finansējumu no Ķīnas atkal spārnojusi projektu.

Somija jau uzskata sevi par Eiropas gaisa vārtiem uz Āziju un Ķīnu. Helsinku lidosta ir tuvāk Ķīnai nekā jebkura cita ES, no turienes līdz Pekinai iespējams nokļūt 7,5 stundu laikā. Pasažieru skaits maršrutā kopš 2016. gada ir pieaudzis par 16%.

"Arktiskais koridors" vēl ciešāk saistīs Somiju un Ķīnu, tāpat kā jaunais platjoslas kabelis, ko Ziemeļu Ledus okeānā plāno izvilkt somu uzņēmums Cinia, kurā 75% pieder valstij.

Somijai jau ir visai ciešas attiecības ar Ķīnu. 2017. gadā Ķīnas līderis Sji Dziņpins apstājās Somijā pa ceļam uz Floridu, kur tikās ar ASV prezientu Donaldu Trampu, un Helsinku zooparkā nesen parādījās divas pandas Ķīnas "pandu diplomātijas" projekta ietvaros.

Somijas ziemeļos Ķīnas investīcijas palīdzējušas uzcelt lielas biodegvielas un ekoloģiskās papīra masas rūpnīcas, kā arī attīstīt tūrismu.

Garākais tunelis pasaulē

Pirms divām nedēļām Somijas un Igaunijas valdības publicēja pasaulē garākā tuneļa projekta ekonomisko pamatojumu, — tas vedīs zem Somijas līča un savienos Helsinkus ar Tallinu.

Поезд в Латвии на вокзале - Sputnik Latvija
Rail Baltica: strīdus ceļš

Somu līcis ir 80 km plats, ik dienas to prāmjos šķērso aptuveni 20 tūkstoši cilvēku. Helsinku osta ir noslogotākā pasažieru osta pasaulē, tāpēc valdība un vietējie uzņēmēji atbalsta tuneļa ideju, neskatoties uz tā biedējošajām aptuvenajām izmaksām 1,5 miljardu eiro apmērā.

Somu uzņēmējs Peters Vesterbaka, populārās spēles Angry Birds autors, tagad vāc finansējumu tuneļa būvdarbiem.

"Es ceru, ka investori no Ķīnas segs divas trešdaļas projekta izmaksu, bet Ziemeļeiropas pensiju fondi — atlikušo daļu," — viņš pastāstīja EUobserver.

Biznesmenis uzskata, ka ar tuneli saistītās iespējas, ieskaitot mākslīgās salas izbūvi Somu līcī, piesaistīs investorus, kuri interesējas par nekustamajiem īpašumiem. Palīdzību no ES viņš negaida — eiropieši "jūdz" pārāk ilgi, bet Vesterbaka cer atklāt tuneli jau 2024. gada 24. decembrī.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Krievija uzbūvēs dzelzceļu līdz Vīnei: Ķīnas preces ies apkārt Latvijai

Viņš piezīmēja, ka no Ķīnas puses investīcijās piedalīsies kompānijas, kuras jau finansē iniciatīvu "Viena josla, viens ceļš", kuras ietvaros Kazahstānā jau top infrastruktūra par 50 miljardiem ASV dolāru.

Somijas Transporta ministrijas pārstāvis Risto Murto apstiprināja, ka Somijas un Igaunijas valdības pēta iespēju piedalīties Vesterbaka projektā.

No visas piedāvātās infrastruktūras vismazāk ticams ir pašreizējo dzelzceļu turpinājums līdz Ziemeļu Ledus okeānam. Murto informēja, ka šī atzarojuma celtniecība sāksies ne ātrāk kā 2030. gadā un cita starpā būs atkarīga no starptautiskās tirdzniecības izaugsmes Ziemeļu Ledus ceļā no Eiropas un Āziju gar Krievijas ziemeļu piekrasti.

Ziņu lente
0