"Gazprom" lauž līgumus par gāzes piegādi un tranzītu ar Ukrainu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom"
Gazprom - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Ukrainas līgums par gāzes tranzītu noslēgts līdz 2019. gada beigām. Ja tas tiks lauzts, Eiropa varētu saskarties ar gāzes deficītu.

RĪGA, 3. marts — Sputnik. "Gazprom" sāk procedūru līgumu laušanai ar Ukrainas uzņēmumu "Naftogaz" par gāzes piegādi un tranzītu. Nav pieļaujama Kijevas ekonomisko problēmu risināšana uz Krievijas koncerna rēķina, paziņoja "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers, vēsta RIA Novosti.

28. februārī Stokholmas arbitrāžas tiesa pieņēma lēmumu "Gazprom" un "Naftogaz" strīdā par gāzes tranzīta līgumu. Tiesa piesprieda "Gazprom" apmaksāt "Naftogaz" 4,637 miljardus dolāru kā kompensāciju par gāzes nepilnīgām piegādēm tranzītam cauri Ukrainai, taču ņemot vērā iepriekšējo lēmumu (par gāzes piegādes kontraktu), Krievijas kompānijai jāizmaksā mazāka summa — 2,56 miljardi dolāru. "Gazprom" paziņoja, ka šim spriedumam nepiekrīt.

"Gazprom" ir spiests nekavējoties sākt Stokholmas Arbitrāžas tiesā gāzes piegādes un  tranzīta līgumu laušanu ar "Naftogaz Ukraini". Mēs kategoriski nepiekrītam, ka uz mūsu rēķina tiek risinātas Ukrainas ekonomiskās problēmas. Šādā situācijā līgumu turpmāka darbība "Gazprom" ir ekonomiski nerentabla un neizdevīga," — uzsvēra Millers.

Viņš paziņoja, ka Stohkolmas arbitrāžas tiesa, dubultu standartu vadīta, pieņēmusi asimetrisku lēmumu lietā par gāzes piegādes un tranzīta līgumiem ar "Naftogaz Ukraini".

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novāks pauda viedokli, ka Stokholmas Arbitrāžas tiesas lēmums strīdā par tranzīta ligumu ir "dīvains".

Pašreizējais gāzes tranzīta līgums noslēgts līdz 2019. gada beigām.

Eiropas komisijas viedoklis

Krievijai un Ukrainai ir jāapstiprina drošas gāzes piegādes Eiropas Savienībai, teikts Eiropas Komisijas viceprezidenta enerģētiskās savienības jautājumos Maroša Šefčoviča paziņojumā par situāciju dabasgāzes sfērā 2018. gada martā.

"Svarīgi, lai gan Krievija, gan Ukraina apstiprinātu savas uzticamu gāzes piegādātāju un tranzītvalstu pozīcijas, kā tas bija pedējos gados," — teikts paziņojumā.

Naftogaz - Sputnik Latvija
Gazprom ir jāsamaksā Naftogaz 2,56 miljardus dolāru

Ukraina salst bez Krievijas gāzes

1. martā "Gazprom" paziņoja, ka saņēmis no "Naftogaz Ukraini" līdzekļus gāzes piegādes apmaksai martā, taču atgriezis summu, ņemot vērā to, ka puses nav saskaņojušas papildu vienošanos, tāpēc no 1. marta piegāde "Naftogaz" netiks veikta. Kijeva vēstīja, ka šī iemesla dēļ valstī radies gāzes deficīts spēcīga sala apstākļos un ierobežoja degvielas patēriņu līdz 6. martam.

Ukrainas Ārlietu ministrija informēja, ka iniciēs trīspusējas pārrunas starp Ukrainu, ES un Krieviju, lai nodrošinātu stabilu gāzes piegādi Ukrainai un ES. Ukrainas ārlietu ministra vietniece eirointegrācijas lietās Jeleļa Zerkala skaidroja, ka "Gazprom" līgumsaistību neizpilde un atteikšanās pildīt Stokholmas Arbitrāžas tiesas lēmumu "draud ar ārkārtas situācijas rašanos gāzes piegādes jomā Ukrainā un ES".

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzdeva "Naftogaz", Ģenerālprokuratūrai, Tieslietu ministrijai un Ārlietu ministrijai panākt "Gazprom" aktīvu arestu, ja Krievijas holdings neizmaksās kompensāciju saskaņā ar Stokholmas Arbitrāžas tiesas lēmumu 2,56 miljardu dolāru apmērā.

Ziņu lente
0