The Local: Vācijā izcēlies strīds par migrantiem paredzētiem vecajiem pārtikas produktiem

© Sputnik / Филип Климашевский / Pāriet pie mediju bankasĀboli
Āboli - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu politiķu starpā izcēlies strīds par to, kas ir sliktāk: tas, ka migranti saņem pārāk daudz ēdiena, ka viņiem nepieciešams bezmaksas uzturs vai tas, ka labdarības organizācijai bagātajā Vācijā nepietiek produktu visiem.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Labdarības organizācijas lēmums Esenes pilsētā (Vācijā) izdalīt ēdienu tikai valsts pilsoņiem radījis plašas debates par rasismu un iespējām cīnīties ar nabadzību, raksta The Local.

Produktu banka Essener Tafel, organizācija, kas savāc produktus ar beigušos derījuma termiņu un izdala tos nabagiem, decembrī pieņēmusi lēmumu, ka turpmāk pieņems tikai klientus ar Vācijas pilsonību. Organizācijas vadītājs Jorgs Sartors paskaidroja, ka cienījama vecuma cilvēki un vientuļās mātes baidās no agresīvās atmosfēras, ko rada ārzemnieki, — trīs ceturtdaļas palīdzības saņēmēju ir ārvalstnieki.

Sartors piebilda, ka daudziem migrantiem ir "skopuma gēns", un viņi nesaprot vācu kultūru "stāvēt rindā".

 

 

(Uzraksts uz plakāta: "Tikai vāciešiem")

Šie vārdi sadusmojuši kreisi noskaņotos politiķus, kuri produktu bankas lēmumu uzskata par rasisma izpausmi. Karena Lejs, "Kreisās" partijas deputāte, paziņoja, ka "migrantu izslēgšana no Essener Tafel ir nepieņemams rasisms. Mēs nevaram pieļaut, ka nabadzīgākos uzrīdītu vienu otram. Ēdiena pietiek visiem".

Iepirkšanās veikalā - Sputnik Latvija
Trūkumcietēji Igaunijā varēs saņemt lielāku daudzumu produktu

Produktu banka ātri sajuta kreiso aktīvistu dusmas — brīvdienās organizācijas automašīnas un ēkas bija klatas ar uzrakstiem "Nacisti".

Diskusijā iesaistījās arī Vācijas kanclere Angela Merkele — viņa nosodīja Essener Tafel lēmumu. Atradās arī Sartora viedokļa piekritēji, lai arī politiskajās aprindās, ar kurām, pēc viņa paša teiktā, Sartoram nav nekā kopēja.

Galēji ladējā "Alternatīva Vācijai" (AfD) paziņoja, ka produktu bankas lēmums ir saistīts ar Merkeles "migrācijas haosu" — runa ir par 1,2 miljoniem bēgļu, kuri ieradušies valstī kopš 2015. Gada.

Tiesa, labējie ne tikai nosodīja  Essener Tafel, bet arī atbalstīja — "Kreiso" līdere Sāra Vāgenknehta uzskata, ka pret organizāciju vērstā kritika ir "svētulīga". Viņasprāt, politķiem vajadzētu mazāk kritizēt pārtikas banku un vairāk domāt par savām kļūdām, kuru rezultātā sociālās aizsardzības sistēma noplicināta, un daudzi cilvēki nonākuši bēdīgā situācijā.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijā vairāk nekā 70% vientuļo pensionāru ir nabagi

"Īstais skandāls ir tas, ka bagātajā Vācijā rit strīds par vecu pārtikas produktu izdalīšanu, — uzsvēra Vāgenknehta. — Nav taisnīgi tas, ka migrācijas radītie zaudējumi izkrauti nabago plecos. Politisko klimatu valstī ir saindējusi nevis Essener Tafel, bet gan valdības bezatbildīgā politika.

No savas puses, Sartors atteicās atbalstīt gan labējos, gan kreisos, — viņš paziņoja, ka politiķi nesaprot, ko runā, un viņš neļaus sevi izmantot.

Ziņu lente
0