Situācija ir šausmīga: Eiropa vērtē militāra konflikta risku ar Krieviju

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМеждународные военные учения Summer Shield XIV в Латвии
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jebkāda kļūme vai nesapratne var novest pie netīša bruņota konflikta Krievijas un rietumvalstu starpā, teikts Minhenes drošības konferences ziņojumā.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Krievijas un Eiropas kara risks pieaug, teikts Minhenes drošības konferences ziņojumā, kas noritēs 16.-18. februārī. Dokumentu citē Lielbritānijas izdevums Express.

Военные во время учений - Sputnik Latvija
Aftenposten: ASV jūras kājinieki mācās slēpot Norvēģijā

Papildu spēku izvēršana, spriedzes palielināšanās militāro mācību rezultātā, bruņojuma kontroles līgumu laušana palielina netīša bruņota konflikta risku Krievijas un Rietumu starpā, norādīts ziņojumā "Līdz bezdibenim un atpakaļ?" 

Dokumentā norādīts, ka pašreizējā situācija var novest pie situācijas tālākas pasliktināšanās Eiropā drošības jomā. "Šajā briesmīgajā situācijā jebkura kļūme vai nepareizi izprasta darbība var novest pie bruņotas sadursmes," – uzskata ziņojuma autori.

Tāpat dokumentā pausts, ka Krievijas un rietumvalstu attiecību normalizēšanās procesu apgrūtina konflikts Ukrainas austrumos. Ziņojuma autori uzskata, ka Vašingtonas lēmums piegādāt bruņojumu Ukrainai var "iebetonēt" tagadējo stāvokli.

Ziņojumā "Līdz bezdibenim un atpakaļ?" vērojama arī skeptiska attieksme pret "Austrumu partnerības" politiku, kura ir "zaudējusi savu kodolu". Atzīmēts, ka Ungārija un Polija atklāti konfliktē ar Briseli, bet Vācija – parasti tā ir eirointegrācijas galvenais piekritējs – bijusi aizņemta ar saviem iekšējiem politiskajiem procesiem, un diskusijās šajā jautājumā pēdējā laikā piedalījusies maz.

Minhenes drošības konference noritēs no 16. līdz 18. februārim. Šogad Minhenē tiek gaidīti 20 valstu un valdību vadītāji, aptuveni 40 ārlietu ministri un tikpat daudzi aizsardzības ministri, kā arī apmēram 50 lielo uzņēmumu valdes priekšsēdētāji.

2-й кавалерийский полк США в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Ienīst NATO un atsvešinās: briti pēta krievus Baltijā

Konferences priekšsēdētājs Volfgangs Išingers iepriekš pavēstīja, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 600 cilvēki.

Šī gada konferences ietvaros, iespējams, notiks "Normandijas formāta" (Francija, Vācija, Krievija un Ukraina) valstu ārlietu ministru tikšanās jautājumā par konflikta noregulēšanu Ukrainas austrumos. Iepriekš tika plānots, ka tā notiks 16. februārī.

Minhenes drošības konference ir ikgadējs starptautisks pasākums, kurā tiek apspriesti svarīgākie drošības pasākumi. Saskaņā ar tradīciju, tajā piedalās valstu un valdību vadītāji, politiķi un militārpersonas.

Ziņu lente
0