Jauns vīruss liek viedtālruņiem meklēt kriptovalūtu

© Foto : pixabay.com / stevepbMobilais tālrunis
Mobilais tālrunis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apdraudētas visas mūsdienīgās iekārtas, kas darbojas uz Android bāzes – no viedtālruņiem līdz televizoriem un citām "gudrām" iekārtām.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Kopš dažādas elektroniskās iekārtas kļuvušas par cilvēku dzīves neatņemamu elementu, sadzīves komfortu apdraud dažādi riski, raksta Sputnik Igaunija.

Jauno vīrusu, kurš uzbrūk mobilo sakaru iekārtām uz operāciju sistēmas Android bāzes, identificējuši kiberdrošības speciālisti. Portāls Bleeping Computer informē: kaitīgu botu tīkls meklē atvērtus atkļūdošanas portus.

Bankām un plašsaziņas līdzekļiem Krievijā uzbrucis vīruss BadRabbit - Sputnik Latvija
Bankām un plašsaziņas līdzekļiem Krievijā uzbrucis vīruss BadRabbit

Citu starpā vīrusu uzbrukumums draud portam 5555, ko izmanto viens no svarīgākajiem OS Android interfeisiem — Debug Bridge, kas nodrošina piekļuvi svarīgām funkcijām. Iekļuvis iekārtā, vīruss izmanto tās jaudu kriprovalūtas Monero ieguvei (mainingam).

Programma, kas saņēmusi nosaukumu ADB.miner, aizlienē koda komponentus no botneta Mirai — tas tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaulē.

Kompānija Qihoo 360, kas specializējusies antivīrusu programmatūras izstrādes jomā, uzskata, ka ar jauno vīrusu jau inficēti vairāk nekā septiņi tūkstoši iekārtu, kas lielākoties pieder Ķīnas un Dienvidkorejas iedzīvotājiem. Apdraudētas ir arī visas mūsdienīgās iekārtas, kas darbojas uz Android bāzes — no viedtālruņiem līdz televizoriem un citām "gudrām" iekārtām.

2017. gada decembrī "Kaspersky Lab" eksperti jau fiksēja vīrusu, kas nodarbojas ar kriptovalūtas Monero mainingu, nodarot kaitējumu lietotāju viedtālruņiem.

Antivīrusu programmatūras speciālisti pastāstīja, ka iekārtas tiek inficētas, pārejot uz ļaundaru reklāmas vietnēm. Parasti tie ir antivirusu reklāmkarogi vai pornogrāfija.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nosaukti vīrusa-šantāžista Petya upuri Latvijā

2017. gada nogalē Krievijas banka Sberbank brīdināja klientus par krāpnieku izstrādātām viltotām bankas tiešsaistes lietotnēm uz operāciju sistēmas Android bāzes. Atzīmēts, ka tādas lietotnes atgādina oriģinālu un inficē iekārtas. Vīrusi ļauj noziedzniekiem saņemt piekļuvi klienta datiem un kontam e-bankas sistēmā.

Sberbank iekļāva oficiālajā lietotnē antivīrusu, ko iespējams lejupielādēt legālos resursos. Banka atzina, ka fiktīvo mobilo bankas lietotņu problēmas plešas plašumā un skar ne tikai Sberbank.

Ziņu lente
0