Politika

Erdogans noliedz Turcijas plānus ieņemt daļu Sīrijas

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasTurcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents apgalvo, ka bruņotie spēki ienāks Sīrijā, ievedīs kārtību un aizies, ļaujot atgriezties mājās miljoniem bēgļu.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Turcijas militārās operācijas "Olīvkoka zars" Sīrijā mērķis nav valsts teritorijas ieņemšana, paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Turcijas informācijas aģentūru Anadolu.

Turcijas valsts vadītājs apgalvo, ka militārā operācija īstenota ar mērķi sakaut kurdu zemessargus ap Sīrijas pilsētu Afrinu, kurus Ankara uzskata par teroristiskām organizācijām.

Turcijas karavīri no Sīrijas brīvās armijas apšauda kurdu pozīcijas Afrinas rajonā - Sputnik Latvija
Turcijas pilsētas apšaudītas no Sīrijas teritorijas. Gājuši bojā 54 cilvēki

"Mēs netiecamies ieņemt Sīrijas zemes, taču vēlamies palīdzēt atgriezties dzimtenē 3,5 miljoniem bēgļu, kuri pašlaik uzturas Turcijā," — norādīja Erdogans, komentējot antiteroristisko operāciju Sīrijas ziemeļrietumos.

Turcijas prezidents paziņoja, ka operācija Afrinā tiek īstenota arī ar mērķi aizsargāt Sīrijas mierīgo iedzīvotāju intereses. "Afrinas ciemu iedzīvotāji mums pateicas, paziņo, ka līdz ar turku armijas ienākšanu rajonā beidzot iestāsies drošība. Vēsture atkārtojas," — apgalvoja Erdogans.

Turcijas valsts vadītājs kritizēja antiteroristiskās operācijas "Olīvkoka zars" pretiniekus un kritiķus. "Tādējādi šīs personas netieši atbalsta vardarbību un spiedienu pret Sīrijas iedzīvotājiem, aizver acis uz teroristu darbībām reģionā," — teica Turcijas prezidents

Sens karš, gadsimtiem ilgs konflikts

Afrinas pilsētu notur oficiālajai Damaskai opozīcijā esošo Sīrijas demokrātisko spēku (SDF) vienības, ko veido kurdu un arābu nodaļas un kurdu zemessargi. Turcija uzskata tās par teroristiem.

Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francis Klincēvičs - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis pastāstījis, kā Krievija rīkosies krīzes eskalācijas apstākļos Sīrijā

Turcija sāka operāciju "Olīvkoka zars" 20. janvārī pret kurdu vienībām Afrinā. Turcijas GKS apšaudīja virzemes mērķus. Valsts premjers Binali Jildirims informēja, ka Turcijas bruņotie spēki nopietnus zaudējumus nav cietuši.

Damaska nosodīja Turcijas darbības, apsūdzot to par teroristu atbalstu (opozīcijā esošo Sīrijas atbrīvošanas armiju).

Krievijas valdība aicināja konflikta puses izturēties aukstasinīgi un cienīt Sīrijas teritoriālo vienotību. Krievija var iniciēt pārrunas četru pušu formātā jautājumā par situāciju Afrinas pilsētā, paziņoja Valsts domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Aleksejs Čepa.

Turcijas un pašpasludināto kurdu teritoriālo formējumu konflikts ilgst jau gadu desmitiem. Kurdi cenšas panākt sava valstiskuma atzīšanu un dažādos laika periodos karo ar Turcijas, Irākas un Sīrijas bruņotajiem spēkiem. 

Ziņu lente
0