Aļaska apņēmusies draudzēties ar Krievijas Tālajiem Austrumiem

© Sputnik / Татьяна Лукьянова / Pāriet pie mediju bankasAļaska
Aļaska - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV ziemeļu štats draudzīgi skatās uz Bēringa šauruma otru krastu.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. ASV ģenerālkonsuls Vladivostokā Maikls Kijs pēc tikšanās ar Aļaskas vadību paziņoja, ka reģions iecerējis paplašināt sadarbību ar Krievijas Tālajiem Austrumiem. Par to viņš pavēstīja savā vēstulē Čukotkas gubernatoram Romānam Kopinam, stāsta Sputnik Igaunija.

Kijs atzīmējis, ka decembra nogalē un 2018. gada janvāra sākumā viņš ticies ar Aļaskas gubernatoru, vairāku pilsētu mēriem, ka arī sabiedrisko organizāciju un biznesa savienību pārstāvjiem. Tikšanos galvenais mērķis bija diskusija par potenciālajām sadarbības iespējām un jaunu impulsu attiecībās ar Krievijas Tālajiem Austrumiem un Aļasku diplomātijas, kultūras, zinātnes, izglītības, sporta, biznesa un pamatiedzīvotāju jautājumos.

Visi tikšanos un pārrunu dalībnieki pauda gatavību sadarbībai ar Krieviju, uzsvēra Kijs.

Pie tam ASV ģenerālkonsuls Vladivostokā atzīmēja, ka vairākās jomās ASV un Krievijas reģionu sadarbība turpinās. Piemēram, 13. jūnijā apritēs 30 gadi, kopš darbu sāka "draudzības reisi" ar Aļaskas amatpersonām un pamatiedzīvotājiem uz Čukotku, norāda diplomāts.

Baltā lāča glābšana — kopīga rūpe

Šī gada jūnijā Egvekinota ciemā Čukotskas autonomajā apgabalā notiks desmitā Krievijas un ASV Baltā lāča komisijas sēde. Pie tam ČAA preses dienests atgādināja, ka lielā mērā šādas tikšanās ierosinājis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Wall Street Journal par to, kā Krievijas produkti palīdzēs pabarot Ķīnu - Sputnik Latvija
Wall Street Journal par to, kā Krievijas produkti palīdzēs pabarot Ķīnu

2017. gada 30. martā foruma "Arktika — dialoga teritorija" plenārsēdē Krievijas valsts vadītājs starp dažādu valstu pierobežu reģionu sadarbības piemēriem minēja Bēringa šauruma krastos dzīvojošo Krievijas un ASV pilsoņu bezvīzu braucienus.

"Pie mums bezvīzu režīms darbojas līdz šim laikam, paldies Dievam. Tas ir ļoti labi, tas palīdz tur dzīvojošajiem cilvēkiem sazināties ar tuviniekiem, ar radiem un draugiem, — paziņoja Krievijas prezidents. — Tā ir ļoti laba bāze tamlīdzīgas sadarbības paplašināšanai arī nākotnē."

Valsts vadītājs pieminēja vēl vienu Krievijas un ASV sadarbības jomu. "Mums kopā jāparūpējas par balto lāču saglabāšanu, par zvejniecības organizēšanu, bioloģisko resursu iegūšanu — tās ir mūsu kopīgās intereses," — uzsvēra Vladimirs Putins.

Ziņu lente
0