Politika

Somijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Sauli Nīniste

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējais Somijas prezidents Sauli Nīniste izcīnījis pārliecinošu uzvaru prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā – viņš saņēmis 62,7% vēlētāju balsu.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Somijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais Somijas prezidents Sauli Nīniste, svētdien informēja valsts Tieslietu ministrija.

Uzvarētājs tika noteikts jau pirmajā vēlēšanu kārtā — par Nīnisti balstis atdevuši 62,7% vēlētāju.

П.Порошенко встретился с Саули Ниинисте - Sputnik Latvija
Pasaki viņam: Somijas prezidents pastāstīja par Putina un Porošenko dialogu

"Ir jauki būt lieliskas valsts prezidentam. Mūsu valsts ir lieliska, un mēs parūpēsimies, lai tā joprojām būtu lieliska. Mēs parūpēsimies, lai valsts joprojām būtu atvērta. Mēs uzklausīsim citu pušu viedokli. Tas ir mūsu spēks — uzklausīt citus. Mēs esam visstabilākā valsts, un tas ir daudz ko vērts," — Nīniste uzrunāja savus piekritējus.

Sauli Veineme Nīniste dzimis 1948. gada 24. augustā Salo pilsētā Somijā, 1974. gadā saņēmis tieslietu bakalaura grādu Turku universitātē, vadījis policijas nodaļu Kisko pašvaldībā un strādājis par tiesneša palīgu Turku pilsētas apelācijas tiesā, kā arī nodarbojies ar privāto advokāta praksi.

1987. gadā pirmo reizi ievēlēts parlamentā no konservatīvās Nacionālās koalīcijas partijas, 1994. gadā kļuvis par tās priekšsēdētāju.

1995. gadā iecelts tieslietu ministra postenī, 1996. gadā kļuvis par finanšu ministru, no 1995. gada aprīļa līdz 2001. gada augustam ieņēmis premjerministra vietnieka posteni.

Somijas prezidents Sauli Nīniste - Sputnik Latvija
Somijas prezidents netic Krievijas uzbrukuma riskam

2006. gadā Nīniste pirmo reizi piedalījās prezidenta vēlēšanās, taču toreiz vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja Tarje Halonens. 2007. gadā atgriezās parlamentā un kļuva par tā spīkeri.

2012. gada 5. februārī Sauli Nīniste tika ievēlets par Somijas 12. prezidentu. Pirmajā balsošanas kārtā viņu atbalstīja 37% vēlētāju, otrajā — 62,6%. viņš kļuva par pirmo konservatoru partijas kandidātu, kurš ieņēmis prezidenta vietu. Līdz ar viņa uzvaru punkts tika pielikts 30 gadus ilgajai sociāldemokrātu partijas prezidentu valdīšānai.

Ziņu lente
0