Quartz: Austrumeiropas valstis izmirst visstraujāk pasaulē

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasStadions. Foto no arhīva
Stadions. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmit valstis, kuru iedzīvotāju skaits strauji sarūk, atrodas Austrumeiropā, un tieši šīs valstis negribīgi pieņem migrantus.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Austrumeiropas iedzīvotāju skaits strauji saruks nākamajās desmitgadēs, turklāt lielākā daļa šo valstu atsakās no vienīgas iespējas attālināt draudošo demogrāfisko katastrofu, raksta Quartz.

Saskaņā ar ANO prognozēm, desmit valstis, kuru iedzīvotāju skaits strauji samazinājies, atrodas Austrumeiropā, Ziemeļeiropā un Centrālajā Eiropā. Bulgārijas, Moldovas, Latvijas, Lietuvas, Ukrainas, Horvātijas, Rumānijas, Serbijas, Polijas un Ungārijas iedzīvotāju skaits 2050. gadā samazināsies vismaz par 15%.

Младенец в корзинке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa 2050: demogrāfiska pašnāvība un ekonomiskā izaugsme

Bulgārijas iedzīvotāju skaits samazināsies no 7 miljoniem 2017. gadā līdz 5,4 miljoniem 2050. gadā. Latvijas iedzīvotāju skaits, pēc speciālistu aplēsēm, samazināsies no 1,9 miljoniem līdz 1,5 miljoniem, bet Moldovas — no 4 miljoniem līdz 3,2 miljoniem.

"Daudzas postkomunistiskas Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis virzās uz lielu demogrāfisku kritumu," — saka Tomass Sobotka, vadošais speciālists no Vitgenšteina centra, kas nodarbojas ar iedzīvotāju dinamikas pētījumiem.

"Turklāt pēdējo 25 gadu laikā daudzas no tām jau saskārušās ar spēcīgu depopulāciju," — viņš piebilda.

Sobotka vērtē, ka no 1989. gada 11 valstu iedzīvotāju skaits samazinājies vairāk nekā par 10%. Latvija zaudējusi vairāk nekā ceturto daļu iedzīvotāju (27%), Lietuva 23%, Bulgārija un Bosnija un Hercegovina — 21%. Bulgārijas iedzīvotāju skaits samazinājies no 9 miljoniem 1989. gadā līdz 7,1 miljoniem 2017. gadā.
"Šī masveida depopulācija ir netipiska miera laikā," — viņš saka.

Графики - Sputnik Latvija
Iedzīvotājiem šķiet, ka Latviju nākamgad apdraudēs ekonomiskā lejupslīde, demogrāfiskās problēmas un bēgļi

Pēc Sobotkas domām, tam ir trīs iemesli: zema dzimstība, emigrācija un salīdzinoši augsta mirstība.

"Laikā, kad Rietumu un Dienvidu Eiropas valstis spējušas piesaistīt migrantus, kas samazināja zemās dzimstības sekas, Austrumeiropa iekritusi dubultā slazdā," — viņš saka.

2016. gadā Eiropas iedzīvotāju skaits visvairāk ir pieaudzis uz imigrācijas rēķina. Savukārt dzimšanas un nāves gadījumu skaits bija apmēram līdzīgs — pa 5,1 milj., imigrācija palīdzēja palielināt iedzīvotāju skaitu par 1,5 milj. Migrantu skaita palielinājums šķiet acīmredzams demogrāfiskās problēmas risinājums Austrumeiropā, bet šis jautājums joprojām ir politiski bīstams.

Patiesībā vislielākā pretestība migrantu pieplūdumam vērojama valstīs, kuru iedzīvotāju skaits samazinās visstraujāk.    

Ziņu lente
0