Austrija un Eiropas Komisija gatavas tiesāties par AES Ungārijā

© U.S. Federal GovernmentИспытания ядерного оружия
Испытания ядерного оружия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva nav vienīgā Eiropas Savienības valsts, kas iebilst pret AES būvniecību kaimiņvalstī – Austrija iecerējusi iesūdzēt tiesā Eiropas Komisiju par Ungārijas AES "Pakš 2".

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Eiropas Komisija (EK) gatava ES tiesā aizstāvēt iepriekš izsniegto atļauju AES "Pakš" jauno energobloku būvniecībai Ungārijā, kurā piedalās Krievija. To apstrīd Austrijas valdība, žurnālistiem pastāstīja EK pārstāvis Rikardo Kardoso. Iepriekš viņš informēja, ka prasība tiesā varētu tikt iesniegta līdz 25. februārim.

Vēja rādītājs - Sputnik Latvija
Spēcīgais vējš palielinājis elektroenerģijas ražošanu Igaunijā

Iepriekš Austrijas lauksaimniecības, vides un tūrisma ministre Elizabete Kestingera pavēstīja, ka valstij ir pietiekams pamats vērsties tiesā, jo kodolenerģija nepieder pie atjaunojamajiem enerģijas resursiem un nesekmē globālās sasilšanas problēmas risinājumu.

Austrija vairākus gadu desmitus ir valsts bez kodolenerģijas (1978. gadā valdība aizliedza kodolenerģijas izmantošanu un attiecās sākt vienīgās AES ekspluatāciju) un kritiski vērtē jaunu AES celšanu ES – 2015. gada jūlijā valsts iesniedza sūdzību ES tiesā pret AES celtniecību Lielbritānijā.

Vienīgā AES Ungārijā – "Pakš" atrodas 100 km attālumā no Budapeštas un 5 km attālumā no Pakšas pilsētas. Stacija būvēta pēc padomju projekta, un AES ražo vairāk nekā 50% valsts elektroenerģijas. 2014. gada nogalē Krievija un Ungārija parakstīja dokumentus par divu papildu bloku būvniecību ar reaktoru iekārtām, kurās tiek izmantotas Krievijas tehnoloģijas. Šīs iekārtas atbilst tā saucamajiem "postfukusimas" drošības standartiem. Krievija piešķirs Ungārijai kredītu līdz 10 miljardu eiro apmērā AES būvdarbu vajadzībām.

Elektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sinhronizācijai ar Eiropu Baltijas valstīm ir nepieciešama jauna elektrostacija

2017. gada pavasarī, kad projektu apstiprināja ES, Ungārija deva atļauju AES "Pakš 2" būvdarbiem. Jāpiebilst, ka Austrija nav vienīgā valsts, kas iebilst pret AES celtniecību kaimiņvalstīs – Lietuva jau vairākus gadus pieprasa apturēt Astravjecas AES būvdarbus Baltkrievijā. Šovasar Lietuvu atbalstīja Polija, kura solīja nepirkt topošās AES ražoto enerģiju, taču Latvija un Igaunija boikotam nepievienojās. Arī Lietuva ir valsts bez kodolenerģijas, taču ne pašas gribas dēļ – Ignalinas AES tika slēgta 2009. gadā pēc ES prasības, bet Visaginas AES projekts tika apturēts jau investoru meklējumu posmā.

Ziņu lente
0