Politico: ES izmaksā eiropiešiem pusi kafijas tases

© Pixabay / ChristophКофе
Кофе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut arī iemaksas dažādās ES valstīs atšķiras, dalība Eiropas Savienībā patiešām izmaksā tās pilsoņiem ne dārgāk kā pusi kafijas tases dienā.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Oficiālā Brisele sāka jauno 2018. gadu ar drosmīgu paziņojumu: dalība Eiropas Savienībā vidēji eiropietim izmaksā mazāk, nekā vienas kafijas tases cena. Portāls Politico nolēma pārbaudīt, vai tas tā ir. 

"Kapučīno indeksa" izveidošanai Politico izmantoja savu ES statistiku, neņemot vērā līdzekļus, ko katra valsts saņem no eirofondiem, un kafijas tases cenu ar pienu katrā no valstīm.

Izrādījies, ka kaut arī starp dažādu ES valstu iemaksām pastāv liela un pārsteidzoša starpība, dalība Eiropas Savienībā patiešām izmaksā tās pilsoņiem ne dārgāk kā pusi kafijas tases dienā, un daudziem pat lētāk.

Ja jūs domājāt, ka visus ES rēķinus apmaksā Vācija, tad kļūdāties – šīs valsts pilsoņi maksā tikai 0,84 eiro dienā, divreiz mazāk, nekā Luksemburgas iedzīvotāji, kuriem dalība ES izmaksā dārgāk nekā visiem – 1,57 eiro dienā. 

Itālija izrādījās neizdevīgā stāvoklī savas kafijas zemās cenas dēļ – par 0,56 eiro var nopirkt vairāk nekā pusi tases kafijas. Otra valsts, kuras iedzīvotāji maksā par dalību ES vairāk nekā pusi tases, ir Beļģija, no katra beļģa pienākas 1,46 eiro dienā.

Lielbritānija šajā reitingā neizskatās kā cietusī puse: par iemaksu 0,69 eiro var nopirkt tikai ceturtdaļu tases kafijas.

Чашка эспрессо - Sputnik Latvija
Tēja vai kafija. Pasaules valstu reitings

Tase kapučīno Grieķijā maksā veselus 2,19 eiro, taču, pateicoties tam, valsts iedzīvotāju "kafijas" izdevumi ES ir pavisam nelieli – tikai 15% no tases (0,44 eiro). Veiksmīgu darījumu veica arī Bulgārija – vidēji šīs valsts iedzīvotājam dalība ES izmaksā 0,18 eiro, jeb 17% kafijas tases.

Izmisīgie ES kritiķi Polija un Ungārija arī nepārmaksā: mazāk iemaksu uz vienu iedzīvotāju maksā tikai Horvātija, Rumānija un Bulgārija.

Katrs igaunis par ES uzturēšanu maksā 0,45 eiro dienā, lietuvietis – 0,39 eiro un latvietis – 0,36 eiro. Tā ir aptuveni viena piektā daļa kafijas tases, jeb viena tase darba nedēļas laikā.

Ziņu lente
0