Simts sievietes nosodīja "naida vilni pret vīriešiem"

© Evan Agostini/Invision/APFranču aktrise Katrīna Denēva
Franču aktrise Katrīna Denēva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Franču aktrise Katrīna Denēva, vācu aktrise Ingrida Kavēna un franču rakstniece Katrīna Millē un vēl apmēram simts sievietes atklātā vēstulē runā par draudiem seksuālajai brīvībai.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Grupa no 100 sievietēm iestājās pret "naida vilni pret vīriešiem" atklātā vēstulē, kuru publicējusi avīze Le Monde.

"Vardarbība ir noziegums. Taču uzstājīga un dažreiz pat netaktiska uzmākšanās nav noziegums, kā arī galantums nav vīriešu agresija," uzskata vēstules autores, kuru vidū ir franču aktrise Katrīna Denēva, vācu aktrise Ingrida Kavēna un franču rakstniece Katrīna Millē.

Džordžs Bušs - Sputnik Latvija
Džordžs Bušs, vecākais, apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos

Pēc autoru domām, pēc skandāla ar amerikāņu producentu Hārviju Vainšteinu pie vardarbības problēmas pret sievietēm tika pamatoti piesaistīta liela uzmanība.

"Tas bija nepieciešams. Taču šī vārda brīvība šodien ved pie tā, ka mums liek runāt tā kā vajag, liek klusēt tām, kuras nepiekrīt. Savukārt tās, kuras atsakās pielāgoties šīm prasībām, uzskata par nodevējām, pretinieku atbalstītājām!" teikts vēstījumā.

Autores atradušas izveidotajā kustībā pret uzmākšanos "puritānisma" pazīmes un draudu "seksuālajai brīvībai".

Kustība #MeToo radās un ieguva plašu izplatību sociālajos tīklos 2017. gadā, pēc tam kad New York Times publicēja izmeklēšanas rezultātus par daudziem slavenā producenta Hārvija Vainšteina uzmākšanās gadījumiem. Tā dalībnieki stāsta par to, ka tika pakļauti seksuālai uzmākšanai.

"Faktiski #MeToo kustība izprovocēja presē un sociālajos tīklos publisku paziņojumu vilni par atsevišķiem cilvēkiem, kuri, nespējot attaisnoties vai pasargāt sevi, nokļuva tajā pašā situācijā, kurā bija izvarotāji," teikts vēstulē.

Kā raksta vēstījuma autori, par šī viļņa upuriem jau ir kļuvuši daži vīrieši, kuri bijuši spiesti atstāt savu amatu dēļ tā, ka "centās pieskarties celim vai noskūpstīt, runāja par intīmām tēmām darba pusdienu laikā vai nosūtīja seksuāla rakstura īsziņas".

"Šis drudzis… nepalīdz sievietēm kļūt neatkarīgākām, tas, tieši otrādi, patiesībā kalpo seksuālās brīvības ienaidnieku interesēm," noslēgumā saka vēstules autores.

"Nē, Katrīna Denēva"

Šī vēstule jau izraisījusi sašutušu reakciju sociālajos tīklos, turklāt lielākā neapmierinātības daļa tikusi Katrīnai Denēvai, kā visslavenākajai no vēstuli parakstījušajām sievietēm.

"Katrīne Denēva un citas francūzietes paziņo pasaulei, kā viņu internalizētā mizogija pakļāvusi viņas nenovēršamai lobotomijai," uzrakstīja Twitter itāļu aktrise un kinorežisore Azija Ardžento, kura iepriekš dēvēja sevi par vienu no Vainšteina upuriem.

​"Es to gaidīju. Tagad sievietes iestājas pret sievietēm. Katrīne Denēva un citas parakstīja atvērtu vēstuli, kurā apgalvo, ka "raganu medības" pēc skandāla ar Vainšteinu apdraud seksuālo brīvību. Malaces, franču sievietes. Ak," uzrakstīja Melisa Silverstaina, cīnītāja par dzimumu vienlīdzību Holivudā.

​"Nē, Katrīna Denēva, #metoo nav nekā kopīga ar raganu medībām. Mana kolonna The Guardian. Dusmīga. Ļoti dusmīga," uzrakstīja koloniste Vana Bedēma.

​​"Žēl, ka mūsu varenā Katrīna Denēva parakstījās zem šī uztraucošā teksta. Mēs, vīrieši un sievietes, kuri rūpējas par sieviešu cieņu, domājam par seksuālās vardarbības upuriem, kurus nomākušas bailes," uzrakstīja bijusī Francijas ekoloģijas ministre Segolēna Ruajāla.

​​"Šīs dīvainās bailes vairs nepastāvēt ārpus vīriešu skatiem un vēlmes liek gudrām sievietēm rakstīt tik šausmīgas muļķības," uzrakstīja bijusī ģimenes un sieviešu lietu ministre, senatore Loransa Rosinjola.

​Taču atradās arī tie, kas uzskata vēstules autoru pozīciju par saprātīgu.

 

Ziņu lente
0