Paliec sveiks, "genacvale": gruzīnu algotņi pametuši Ukrainas Bruņotos spēkus

© SputnikGruzijas karogs
Gruzijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karavīri no pirmā ārvalstu leģiona Ukrainas vēsturē apvainojušies par ukraiņu komandieru zaglību.

RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. Tagad jau tālajā 2014. gadā vairāki desmiti emigrantu no Gruzijas, alkdami "atriebties" Krievijai par Gruzijas militārās operācijas izgāšanos Dienvidosetijā, apvienojās tā saucamajā "Gruzīnu nacionālajā leģionā", lai "stātos pretī Krievijas agresijai" Donbasā, stāsta Sputnik Igaunija

Vēlāk Augstākā rada pieņēma likumu, kas atļāva ārvalstu pilsoņiem dienēt Ukrainas Bruņotajos spēkos, simts gruzīnu leģionāru 2016. gadā iekļāvās Ukrainas armijas 54. mehanizētajā brigādē — tā bija pirmā ārvalstu vienība, kas tika pieņemta dienestā Ukrainā.

Ukrainas Bruņotie spēki. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Luganskā paziņoja, ka Ukrainas Bruņotie spēki apšauda savas teritorijas

Taču gruzīnu leģionāru "slavenais" kauju ceļš "žovto-blakitnij prapor" paēnā nebija ilgs. Piektdien, 5. janvāri GNL komandieris Mamuka Mamulašvili paziņoja, ka leģions pamet UBS 54. brigādi tās komandieru nekompetences un nelikumīgo darbību dēļ.

"2017. gada 20. decembrī Gruzīnu leģions pilnā sastāvā pameta 54. brigādi komandiera Alekseja Majstrenko un viņa tuvākā loka nekompetences, kā arī viņu doto nelikumīgo pavēļu dēļ. Par operāciju 2017. gada 16. decembrī, kuras laikā tika ievainoti 11 kaujinieki no Gruzīnu leģiona un 25. bataljona, mēs sīkāk noteikti pastāstīsim preses konferencē tuvākajās dienās," — teikts gruzīnu komandiera paziņojumā.

Apvainotie gruzīni sūdzējās, ka ukraiņi — brigādes komandieri — centušies deportēt no kara hospitāļa ievainotos gruzīnu kareivjus, kuri varēja atklāt patiesību par komandiera nelikumīgajām pavēlēm. Tāpat gruzīnu leģionāri apsūdzēja ukraiņu komandierus par to, ka tie viņiem atņēmuši personīgās mantas, transporta līdzekļus un amunīciju, tostarp arī brīvprātīgo atdotās bruņuvestes, ķiveres un tēmēkļus.

Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Sociālajos tīklos izsmiets Porošenko kļūmīgais izteikums par "Ukrainas režīma nelietību"

Savukārt pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas operatīvās vadības komandiera vietnieks Eduards Basurins uzskata, ka "gruzīnu leģiona" lēmums pamest UBS brigādi, kas piedalās karadarbībā Donbasā, saistīts ar komandieru rupjajām kļūdām.

"Starp šīm kļūdām: gruzīnu algotņu "draudzīgā" apšaude 2017. gada 263. novembrī ar UBS 128. brigādes artilēriju, kā rezultātā tika ievainoti seši kaujinieki. 16. decembri — kārtējā gruzīnu algotņu "draudzīgā" apšaude no 54. brigādes vienību puses, kā rezultātā tika ievainoti jau 11 gruzīnu kaujinieki," — Basurins pastāstīja RIA Novosti.

Pēc viņa vārdiem, par pēdējo pilienu "leģionāru" lēmumā izstāties no 54. brigādes kļuva nodaļas piedalīšanās Kijevas kontrolētās apdzīvotās vietas — Novoluganskas apšaudē 19. decembrī.

"Šajā noziegumā 25. bataljonam "Kijevskaja Rusj" tika pavēlēts izmantot uzliesmojošo munīciju ciema civiliedzīvotāju apšaudē, lai imitētu "Grad" lādiņu apšaudes sekas. Tātad pat gruzīnu algotņi dezertē un atsakās pakļauties ukraiņu komandieriem," — piebilda Basurins.

Ziņu lente
0