Polija informējusi, ar kādiem noteikumiem noslēgs gāzes piegādes līgumu ar Krieviju

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasGāzes glabātavas teritorijā
Gāzes glabātavas teritorijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā līguma darbības termiņš noslēdzas 2022. gadā. Vienošanos ar "Gazprom" Varšava uzskata par neizdevīgu.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Polija varētu parakstīt jaunu līgumu par gāzes piegādi no Krievijas, ja degvielas cena nebūs piesaistīta naftas cenai, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti. Šo viedokli paudis Polijas naftas un gāzes kompānijas PGNiG vadītājs Mačejs Vožņaks.

Pašreizējā līguma darbības termiņš noslēdzas 2022. gadā. Vienošanos ar "Gazprom" Varšava uzskata par neizdevīgu. Pērnā gada rudenī valsts enerģētikas ministrs Kšištofs Thuževskis paziņoja, ka būtu pāragri apspriest jauno līgumu par gāzes piegādēm no Krievijas.

Izkārtne Naftogaz Ukraini - Sputnik Latvija
Slovākija arestējusi Ukrainai paredzēto gāzi parāda dēļ

Intervijā izdevumam Dziennik Gazetą Prawną Vožņaks pavēstīja, ka Polija neatkārtos kļūdas, kas nostāda to "neizdevīgā stāvoklī" un neparakstīs kontraktu ar "negatīviem un novecojušiem noteikumiem". PGNiG vadītājs uzskata par neizdevīgu pirms vairāk nekā 20 gadiem noslēgto līgumu un tā cenu formulas ciešo saikni ar naftas cenu.

Ja Varšava parakstīs jaunu līgumu ar "Gazprom", tas netiks noslēgts uz ilgu laiku vai par lieliem gāzes apjomiem, uzskata Vožņaks.

Polija ik gadus patērē aptuveni 15 miljardus kubikmetru gāzes, no kuriem lielāko daļu — desmit miljardus — piegādā Krievija.

2015. gadā Polijā darbu sāka SDG termināls, kura jauda — pieci milkardi kubikmetru gadā. Varšava cer, ka tas palīdzēs nodrošināt valsts "neatkarību" no degvielas piegādēm no Krievijas, taču pagaidām SDG termināls nevar nodrošināt Polijas vajadzības pat par pusi. 

Ziņu lente
0