Politika

Dienvidkoreja piezvanījusi Ziemeļkorejai

© Sputnik / Петров / Pāriet pie mediju bankasSeula
Seula - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc gandrīz divus gadus ilga pārtraukuma notikušas divas telefona sarunas starp Dienvidkoreju un KTDR – ne gluži tā, kā bija plānots.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Trešdien, 3. janvārī pēc gandrīz divus gadus ilga pārtraukuma atjaunojušās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas pārrunas, un ceturtdien Dienvidkoreja vēlreiz sazinājās ar KTDR, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pagaidām pārrunas ir īsas, taču Seula lakonisko saziņu vērtē visai augstu. Pirmā tālruņa saruna notika dažas stundas pēc ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumiem par viņa kodolieroču "pogas izmēriem".

Divas sarunas

Pirmā saruna notika pl. 06:30 pēc Grīnvičas (pl. 15:00 pēc KTDR laika). Saruna atjaunoja karsto līniju, kas netika izmantota jau divus gadus. Nianses netiek izpaustas, taču zināms, ka Ziemeļkorejas vadītājs sarunas noslēgumā uzsvēra, ka abu Koreju attiecības ir atkarīgas tikai no šo valstu valdībām.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ASV uzsākt pārrunas ar Ziemeļkoreju

Ceturtdien, 4. janvārī Dienvidkorejas valdība no jauna piezvanīja kaimiņvalstij pl. 9:00 no rīta. Vispirms neviens neatbildēja. Vēlāk noskaidrojās, ka klusēšanas iemesls nav Ziemeļkorejas nevēlēšanās sazināties. 2015. gada augustā KTDR nolēma pārbīdīt pulksteni par trīsdesmit minūtēm atpakaļ, un tagad laika starpība abās valstīs ir pusstunda. Pl. 9:30 Ziemeļkorejas sakarnieki izsaukumu pieņēma.

Jautāts, vai ir kāda informācija, ko nāktos paziņot, KTDR pārstāvis atbildēja noraidoši un piebilda, ka Ziemeļkoreja sazināsies ar kaimiņvalsti, ja parādīsies informācija, ko būtu vērts pastāstīt.

"Vai kāds patiešām tic, ka Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas sarunas un dialogi būtu turpinājušies, ja es nebūtu stingrs un uzstājīgs, un nevēlētos apvienot mūsu spēkus pret Ziemeļiem? Muļķi, taču sarunas — tas ir labi," — telefona zvanus komentēja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Karstā līnija" atrodas demilitarizētajā zona, kur 1953. gadā tika parakstīts līgums par apšaudes pārtraukšanu. Parasti šeit notiek pārrunas, un starp slepenajām ēkām iekārtoti telefona sakari. Tos pieņemts pārbaudīt divreiz dienā pat tad, ja saziņa ir oficiāli pārtraukta.

Председатель и главный исполнительный директор компании ExxonMobil Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Politika
ASV pavērušas durvis tiešām pārrunām ar Ziemeļkoreju

2016. gada februārī KTDR pārstāja atbildēt uz Dienvidkorejas mēģinājumiem nodibināt sakarus.

Tā valsts atbildēja uz Dienvidkorejas lēmumu pārtraukt darbus Kesonas rūpnieciskajā zonā, savukārt Seula šo lēmumu pieņēma pēc KTDR veiktā tālā diapazona raķetes izmēģinājuma.

Jau siltāk

Otrdien īsi pirms pirmā zvana Ziemeļkorejas līderis paziņoja, ka ir gatavs nosūtīt delegāciju uz Olimpiskajām spēlēm, ko iecerēts sarīkot 80 km attālumā no robežas. Olimpiskās spēles Phjončhanā tiks atklātas jau 9. februārī.

Seula augstu novērtēja lēmumu un ierosināja nosūtīt laineri tūkstoš cilvēkiem uz Ziemeļkoreju, lai nogādātu Dienvidkorejā sportistus no KTDR un piedāvāja tikšanos augstākajā līmenī. Ja piedāvājums tiks pieņemts, tā būs pirmā abu valstu pārstāvju tikšanās augstākajā līmenī no 2015. gada decembra.     

Ziņu lente
0