Baltkrievi šokā: janvārī sākuši ziedēt daži no augiem un parādījušās sēnes

© Pixabay / blende12Sēnes. Foto no arhīva
Sēnes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārāk siltā laika dēļ priekšlaicīgi sākušas ziedēt ābeles un bumbierkoki, ziedkopas derētu noraut.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. Dažu augu ziemas ziedēšana un sēņu parādīšanās pārsteigusi daudzus baltkrievus — viņi aktīvi publicē ne gluži ziemas laikapstākļu seku fotogrāfijas sociālajos tīklos, vēsta Sputnik Baltkrievija.

​Visu decembri gaisa temperatūra turējās augstāk par klimatisko normu. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, pietiekami silts būšot arī pirmajās janvāra nedēļās — termometru stabiņi periodiski rādīs augstāk par nulli, savukārt ievērojamā republikas daļā joprojām nav sniega kārtas.

Šādu nebūt ne ziemas laikapstākļu dēļ daži augi sākuši priekšlaicīgi ziedēt — tostarp, arī pienenes, kā arī daži dekoratīvie koki un krūmāji. Baltkrievi sociālajos tīklos publicē arī sēņu fotogrāfijas — jau ir atrastas gailenes un daži citi sēņu veidi.

Kā Sputnik pastāstīja Baltkrievijas NZA Eksperimentālās botānikas institūta vecākais zinātniskais darbinieks Arkādijs Skuratovičs, aukstuma trūkuma dēļ, pirmām kārtām, zied nezāles un dekoratīvie augi.

"Nezālēm galvenais ir vairoties, tādēļ tie zied jebkurā gadījumā. Tās pašas pienenes, piemēram. Mazliet kļūst siltāks, un tās sāk domāt, ka ziema beigusies, un jau var ziedēt," paskaidroja botāniķis.

Sniegs - Sputnik Latvija
Sinoptiķi: nedēļas beigās izkritīs sniegs un kļūs aukstāks

Pēc speciālista sacītā, šobrīd ziedēt varētu arī daži dekoratīvie augi, tostarp, augļaugi: ābeles, bumbierkoki vai kastaņi.

"Savā vairākumā tie kultivējas gadsimtiem, ja ne tūkstošgadēm, un tādēļ, varētu tā teikt, sākuši aizmirst savus gēnus. Viņi nodomāja, ka ziema jau ir beigusies, un sāka ziedēt — piemēram, dažas vijolītes. Ja atnāks sals un parādīsies sniegs, tad ziedi tā arī var palikt zem tā, savukārt ziedēšana turpināsies jau pavasarim atnākot. Mūsu augi pie šādām laikapstākļu anomālijām jau ir pieraduši," piebilda eksperts.

Taču, atzīmēja Skuratovičs, ja ziedēt sākuši augļaugi, tad ziedkopas labāk būtu noraut nost. "ziedēšana ir pats atbildīgākais posms augam, tam metas virsū visi spēki. Nedrīkst pieļaut, ka būtu spēku izsīkums dēļ nesavlaicīgas ziedēšanas — citādāk pavasarī šis process var arī nenotikt," noslēgumā pateica Sputnik sarunas biedrs.    

Ziņu lente
0