Ukrainas tiesa atbrīvoja Igaunijas krievu cīnītāju

© Sputnik / StringerUkrainas karogs
Ukrainas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas varas iestādēm izdotais Igaunijas pilsonis, kurš karoja par Luganskas TR, tiks atbrīvots gūstekņu apmaiņas ietvaros starp Kijevu un Donbasu.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Ukraina apmainīs Luganskas Tautas Republikas (Luganskas TR) cīnītāju pret savu gūstekni, vēsta Sputnik Igaunija.

Igaunijas pilsoni Vladimiru Poļakovu, kurš no 2014. līdz 2015. gadam bija pašpasludinātās Luganskas TR armijas cīnītājs, 2015. gada februārī arestēja Igaunijas Drošības policijas departamenta (KaPo) darbinieki.

Beness Aijo - Sputnik Latvija
"Turpinu dienestu": baumas par Benesa Aijo bojāeju nav apstiprinājušās

Ukrainas Ģenerālā prokuratūra 2015. gada 3. augustā vērsās pie Igaunijas varas iestādēm ar prasību par Poļakova izdošanu Ukrainai, un 2015. gada 16. decembrī Igaunijas valdība pieņēma lēmumu par viņa izdošanu Ukrainai. Poļakova advokāta Svena Sillara sūdzības Igaunijas tiesas noraidīja, un 2016. gada 30. jūnijā Poļakovs tika izdots Ukrainas varas iestādēm.

Pēc Poļakova Ukrainas advokātes Tatjanas Montjanas ziņojuma, kurš nodots Igaunijas Valsts televīzijai un radio, Vladimirs Poļakovs tika atbrīvots no cietuma pēc tiesas lēmuma 2017. gada 18. decembrī, viņam tika atgriezta pase, un šobrīd viņš "formāli ir brīvs".

Taču, Poļakova "brīvību" ierobežo viņa uzturēšanās filtrācijas nometnē, kura vajadzībām Ukrainas varas iestādes pielāgoja bijušo pionieru nometni. Pēc Montjanas sacītā, Poļakovs nevar patstāvīgi pamest Ukrainu un ir spiests to darīt kara gūstekņu apmaiņas ietvaros starp Kijevu un Donbasu.

"Nometnē, kur šobrīd atrodas Poļakovs, ir vairāki simti cilvēku, visi gaida apmaiņu. Ceram, ka nekas neizjuks — iepriekš apmaiņa tika pārcelta jau vairākas reizes," pateica Tatjana Montjana.

Gūstekņu apmaiņa starp Kijevu un pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas tautas republikām pēc formulas "306 pret 74" notiks šodien, 27. decembrī.

Pēc Poļakova advokāta Svena Sillara domām, runa ir tikai un vienīgi par politisku lietu. Pēc viņa sacītā, ņemot vērā Ukrainas uzņemtās starptautiskās atbildības, Minskas līgumu piektajā punktā ("Nodrošināt apžēlošanu un amnestiju ar likuma ieviešanu, kurš aizliedz vajāt un sodīt personas sakarā ar notikumiem, kuri notikuši atsevišķos Ukrainas Doņekas un Luganskas apgabalu rajonos"), Poļakova arestēšana Igaunijā ar sekojošu viņa izdošanu Ukrainai ir nepamatota.    

Ziņu lente
0