Mirror: Lielbritānijas flotē nav cīņasspējīgu lielo kuģu

© CC BY-NC 2.0 / Jeremy PearsonБританский фрегат Iron Duke.
Британский фрегат  Iron Duke. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas flotes bijušais komandieris Alans Vests uzskata, ka valsts jūras spēki atrodas "uz robežas".

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Pirmo reizi jaunākajā vēsturē Lielbritānijas flote faktiski ir palikusi bez cīņasspējīgiem lielajiem kuģiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz preses izdevumu The Mirror.

Британская атомная подводная лодка Ambush - Sputnik Latvija
Britu zemūdens flotes jūrnieki sūdzējās Mejai, ka nevar ielādēt pornogrāfiju

Izdevums informē, ka šāda "nebijusi situācija" radusies finanšu trūkuma apstākļos, ņemot vērā kara kuģu biežos bojājumus. Patlaban visi seši Lielbritānijas eskadras kuģi (tie pieder pie 45. tipa kuģiem, pirmais tika nolaists ūdenī 2003. gadā) atrodas Portsmutas dokos bojājumu vai ekipāžas locekļu trūkuma dēļ. Līdzīgā situācijā ir arī 12 fregates – tās stāv Devonportā. Tikai viens no šīs klases kuģiem ir cīņas spējīgs un atrodas dežūrā.

Sausajā dokā nokļuvis arī Lielbritānijas mūsdienīgais aviācijas bāzes kuģis Queen Elizabeth — iepriekš kļuva zināms, ka tam radusies sūce divas nedēļas pēc ekspluatācijas sākuma. Otrais šīs klases kuģis tiks nolaists ūdenī 2020. gadā.

Bijušais pirmais jūras lords (Lielbritānijas flotes bijušais komandieris) Alans Vests uzskata, ka valsts jūras spēki atrodas "uz robežas" to "kritiski mazo apmēru" dēļ.

"Faktiski aizsardzība tiek sagrauta," – paziņoja Vests.

Atvaļinātais admirālis uzskata, ka valdības politika valsts aizsardzības kompleksa aspektā ir "iznīcinoša". Pienācīga finansējuma trūkuma dēļ kara jūrniekiem trūkst treniņu laika, kuģiem – rezerves daļu. "Mēs pazaudēsim okeānu – tas ir kaut kas nebijis," – brīdināja Vests.

Ziņu lente
0