"Ukraina" nav vajadzīga. Kijeva joprojām nav uzbūvējusi savu vienīgo raķešu kreiseri

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasРакетный крейсер "Украина" на Николаевском судостроительном заводе на Украине
Ракетный крейсер Украина на Николаевском судостроительном заводе на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koncerns "Nikolajevas kuģubūves rūpnīca" informē, ka nāksies pārdot nepabeigto raķešu kreiseri vai turpināt atvēlēt līdzekļus tā uzturēšanai.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Ukrainas Aizsardzības ministrija informējusi koncernu "Ukroboronprom" par to, ka tās Jūras kara spēkiem raķešu kreiseris "Ukraina" nav vajadzīgs, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz valsts koncerna preses dienestu.

"Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka pabeigt kreiseri Ukrainas Bruņoto spēku vajadzībām nav lietderīgi. Ar šo lēmumu ministrija faktiski ir pielikusi punktu jautājumā par nepieciešamību uzturēt kreiseri, ko veic valsts uzņēmums "Nikolajevas kuģubūves rūpnīca"," – teikts "Ukroboronproma" vietnē.

Ministru kabinetam nāksies pieņemt lēmumu par to, vai republikai vajadzīgs nepabeigtais kreiseris. Koncerns informēja, ka neiebilst pret projekta pabeigšanu, taču šim nolūkam nepieciešami līdzekļi valsts aizsardzības pasūtījumā 2018. gadam.

Ракетный крейсер Украина на Николаевском судостроительном заводе на Украине - Sputnik Latvija
Porošenko devis rīkojumu pārdot kreiseri "Ukraina"

Pretējā gadījumā, kā atzīmēja "Ukroboronprom", nepabeigto kreiseri nāksies pārdot vai turpināt atvēlēt līdzekļus tā uzturēšanai. Tiesa, koncerns ir gatavs izskatīt arī citus jautājumus.

Norādīts, ka virkne ekspertu norādījuši, ka raķešu kreisera pabeigšana nav lietderīga, jo bruņojums, kam kuģis pielāgots, ir novecojis.

Raķešu kreisera "Padomju Savienības flotes admirālis Lobovs" būvdarbi sākās Nikolajevā 1984. gadā. Pēc sešiem gadiem kuģis tika nolaists ūdenī – tas bija gatavs par 75%. 1993. gadā kuģis pārgāja Ukrainas īpašumā un tika pārdēvēts. Visu šo laiku kuģis ir stāvējis pie kuģubūves rūpnīcas piestātnes.

1998. gadā republikas prezidents Leonīds Kučma vēlējās pabeigt kuģi, taču šim nolūkam līdzekļu nepietika. Pēc tam tika apspriestas iespējas pārdot kuģi Krievijai.

2013. gadā Ukraina ierosināja pabeigt kreiseri un apbruņot Krievijas rūpnīcās, taču pusēm neizdevās noslēgt atbilstošu vienošanos.

2017. gada martā Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja pavēli par kreisera demilitarizāciju. Vietējās varasiestādes informēja, ka kuģa korpuss un turbīnas varētu ieinteresēt potenciālos pircējus.

Ziņu lente
0