Politika

Katalonijas neatkarības piekritēji svin uzvaru vēlēšanās

© Sputnik / Хавьер Луэнго / Pāriet pie mediju bankasKatalonijas neatkarības referenduma atbalstam organizētā streika dalībnieki Barselonā
Katalonijas neatkarības referenduma atbalstam organizētā streika dalībnieki Barselonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēlēšanu sākotnējie rezultāti liecina, ka trīs partijas, kas atbalsta Katalonijas izstāšanos no Spānijas, saņēmušas 70 vietas Katalonijas parlamentā.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Katalonijas Nacionālajā asamblejā strādājošie neatkarības piekritēji parlamenta vēlēšanu rezultātus sagaidīja ar gavilēm, diskotēku un cienastu, vēsta RIA Novosti.

Vēlēšanu sākotnējie rezultāti liecina, ka trīs partijas, kas atbalsta Katalonijas izstāšanos no Spānijas, saņēmušas 70 mandātus no 135 deputātu vietām Katalonijas parlamentā.

Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons Katalonijas neatkarības referendumā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spānijas Augstākā tiesa atsaukusi Pudždemona starptautisko aresta orderi

Neatkarības piekritēji dejo nacionālās dejas, skandē lozungus Katalonijas bijušā vadītāja Karlesa Pudždemona atbalstam un apsveic viens otru ar uzvaru.

Katalonijas Nacionālās asamblejas prezidents Žordi Sančess patlaban ir arestēts līdz ar trim politķiem, kurus Madride apsūdz par nelikumīga referenduma un nekārtību sarīkošanu. Vienlaikus Sančess ieņem 2. vietu blokā "Kopā par Kataloniju". Nr. 1. šajā sarakstā — Karless Pudždemons. Apgabala bijušais vadītājs līdz ar četriem bijušajiem valdības locekļiem slēpjas Briselē no Spānijas tiesībsargājošajām iestādēm. Spānijā izrakstīts orderis viņa arestam.

Asambleja sadarbojas ar divām citām partijām — "Katalonijas kreisajiem republikāņiem", kuru līderis Oriols Žunkers atrodas cietumā Madridē, un galēji kreiso "Tautas vienotības kandidatūru". Visā Katalonijas teritorijā asambleja izveidojusi 300 tā saucamās CDR — "republikas aizsardzības komitejas", kas aģitē par Katalonijas neatkarību un republikāniskajām vērtībām. Piemēram, komitejas izplata dzeltenas lentītes, kas simbolizē protestu pret politiķu arestiem.

Ceturtdien Katalonijas Nacionālās asamblejas aktīvisti sāka pulcēties Jūras muzejā netālu no Kristoforam Kolumbam veltītā pieminekļa. Žurnālistiem un aktīvistiem sagatavots cienasts: hamons, siers, alus un vīns.

Bijušais Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons - Sputnik Latvija
Pudždemons aicina izlaist no cietuma bijušos Katalonijas ministrus

Pēc tāda cienasta saprotama ir sajūsma, ar kādu aktīvisti sagaidīja vēlēšanu pirmos rezultātus. Bloka "Kopā par Kataloniju" un "Katalonijas kreisie republikāņi" panākumus klātesošie sveica ar aplausiem. Kad ekrānā tika atskaņots Pudždemona video ieraksts, zālē sākās saucieni "Neatkarība!" un "Pudždemons!". Partijas "Pilsoņi" (bloka pretinieku) video ierakstu skatītāji uzņēma ar neapmierinātiem saucieniem.

Drīz sākās diskotēka — aktīvisti dejoja gan nacionālo dziesmu, gan popmūzikas pavadījumā.

"Jau tagad ir skaidrs, ka neatkarības piekritēji izvirzījušies priekšgalā un saņem pārliecinošu vairākumu parlamentā. Tas mūs iepriecina. Mēs turpināsim cīņu par neatkarību, tāpat kā agrāk," — paskaidroja asamblejas viceprezidents Agusti Alkoberro.

"Būs manifestācija. Pat ja atkal atbrauks (no Madrides — red.) policija, mēs rīkosimies tāpat kā agrāk, tajā pašā demokrātiskajā, mierīgajā ceļā. Mēs ceram, ka Spānijas valdība apdomāsies, atjaunos mūsu prezidenta tiesības un izlaidīs arestētos. Mēs par to cīnīsimies," — apgalvoja politiķis.

Vienlaikus analītiķi atzīmē, ka partijas gaida ilgstošs koalīciju un valdības izveides process.

Ziņu lente
0