Politika

ANO Ģenerālā Asambleja atteikusies atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu

© AFP 2023 / THOMAS COEXJeruzāleme
Jeruzāleme - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūcija paredz: jebkuriem lēmumiem un darbībām, kas paredz Jeruzalemes statusa maiņu, nav juridiska spēki, un tie ir jāatceļ.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. ANO Ģenerālā Asambleja pieņēmusi rezolūciju, kas neatzīst ASV lēmumu piešķirt Jeruzālemei Izraēlas galvaspilsētas statusu, informē RIA Novosti.

Par dokumentu nobalsoja 128 valstis, pret — 9 valstis, vēl 35 no balsošanas atturējās.

Trampa lēmums atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu sadusmojis pusi pasaules - Sputnik Latvija
Video
Trampa lēmums atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu sadusmojis pusi pasaules

Rezolūciju neatbalstīja ASV, Izraēla, Hondurasa, Gvatemala, Mikronēzija, Maršala salas, Nauru, Palau un Togo.

Pieņemtais dokumets paredz, ka jebkuriem lēmumiem un darbībām, kas paredz Jeruzālemes statusa maiņu, nav juridiska spēki, un tie ir jāatceļ.

Tāpat rezolūcija prasa, lai neviena valsts neatzītu nekādus pasākumus, kuri neatbilst ANO Drošības Padomes rezolūcijām.

Decembra sākumā ASV prezidents Donalds Tramos paziņoja, ka Jeruzāleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, un parakstīja dokumentu, kas paredz ASV vēstniecības pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzālemi.

Izraēla apsveica ASV vadītāja lēmumu, taču tas radīja daudzu pasaules valstu, tostarp arī Palestīnas negatīvu reakciju.

18. decembrī Drošības Padomē notika balsojums par Ēģiptes ierosināto rezolūcijas projektu. Visas darbības, kas veiktas ar mērķi mainīt Jeruzālemes statusu, tajā atzītas par spēkā neesošām.

Projekts pieprasīja atturēties no diplomātisko pārstāvniecību atklāšanas šajā pilsētā saskaņā ar DP rezolūciju Nr. 478 (1980). Rezolūcija netika pieņemta, jo ASV delegācija izmantoja veto tiesības, lai arī visi pārējie DP locekļi atbalstīja dokumentu.

Jeruzaleme - Sputnik Latvija
Eiropai draud teroristu uzbrukumi Jeruzālemes dēļ

Iepriekš Donalds Tramps deklarēja, ka ASV pārtrauks finansiālā atbalsta sniegšanu valstīm, kas balsos par rezolūciju. ASV pastāvīgā pārstāve ANO Nikija Heilija uzsvēra, ka dokuments neietekmēs Vašingtonas lēmumu pārcelt valsts vēstniecību uz Jeruzālemi.

Izraēla uzskata Jeruzālemi par vienotu un nedalāmu galvaspilsētu, ieskaitot pilsētas austrumu rajonus un vēsturisko centru, kas 1967. gadā tika atņemti Jordānijai kārtējā arābu un Izraēlas kara gaitā.

Pasaule neatzīst šo aneksiju un uzskata pilsētas statusu par vienu no sarežģītākajām Tuvo Austrumu konflikta problēmām. Tās risinājums jāsasniedz, vienojoties ar palestīniešiem, kuri pretendē uz Jeruzālemes austrumu daļu. Šī iemesla dēļ ārvalstu vēstniecības izvietotas Telavivā. 

Ziņu lente
0