ES un Krievija koordinēs Baltijas atslēgšanu no BRELL

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atslēdzot Baltijas valstis no enerģijas gredzena BRELL tiks ņemti vērā jebkādi soļi, kuri ietekmēs Baltkrievijas, Kaļiņingradas un Krievijas energosistēmas, paziņoja enerģētikas un klimata eirokomisārs.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Eiropas Savienība ņems vērā Baltijas valstu atslēgšanas ietekmi no enerģijas gredzena BRELL (Baltkrievijas, Krievijas, Igaunija, Latvija, Lietuva) uz Krievijas elektrotīkliem, kā arī koordinēs šī projekta īstenošanas soļus, kuri spēj ietekmēt Krievijas elektrosistēmu, paziņoja preses konferencē enerģētikas un klimata eirokomisārs Migels Ariass Kaņjete.

Elektropārvades līnijas - Sputnik Latvija
Krievija aktīvi gatavojas Baltijas valstu atslēgšanai no BRELL

"Mēs varam jums apliecināt, ka sagatavošanās laikā, kā arī šī projekta īstenošanas laikā, tā ietekme uz Baltkrievijas, Kaļiņingradas un Baltkrievijas elektrosistēmu darbu tiks rūpīgi ņemta vērā, un jebkādi soļi, kuri ietekmēs minētās elektrosistēmas, tiks sperti pilnā koordinācijā ar visām ieinteresētajām pusēm," — teica viņš. Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Igaunijas ekonomikas ministre Kadrija Simsone, Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns un Polijas enerģētikas ministrs Kšištofs Thuževskis pirmdienas tikšanās laikā Briselē vienojās līdz nākamā gada maijam atrast risinājumu tam, kā integrēt šī reģiona un pārējās ES elektrotīklus, atslēdzot tās no Krievijas energosistēmas.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropas tīklu caur Poliju paaugstinās Eiropas Savienības enerģētisko drošību, teikts Eiropas Komisijas paziņojumā. Iepriekš Baltijas valstis paziņoja, ka gatavojas iziet no enerģijas gredzena BRELL, lai pievienotos Eiropas Savienības enerģijas tirgum, sinhronizēt savas sistēmas ar kontinentālās Eiropas sistēmām tās cer līdz 2025. gadam. Maijā tika panākta iepriekšējā vienošanās par Lietuvas, Latvijas un Igaunijas energosistēmu sinhronizēšanu ar kontinentālās Eiropas tīkliem caur Poliju, ar jau uzbūvētā savienojuma palīdzību LitPol Link.

Ziņu lente
0