Latvija atbalstījusi atteikšanos no ES agrākās migrācijas politikas

© AP Photo / Darko VojinovicEiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks
Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības samitā Briselē notikusi šķelšanās – Donalda Tuska ierosinājums atcelt migrācijas kvotas radījis asas diskusijas.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks asi kritizēts no ES politiskās elites puses, ņemot vērā viņa viedokli migrācijas politikas jautājumā. Vēstulē, ko viņš nosūtīja ES dalīvalstu līderiem 14.-15.decembra priekšvakarā Briselē, cita starpā teikts, ka patvēruma meklētāju izmitināšanas kvotas ES valstīs izrādījušās neefektīvas.

Bēgļi - Sputnik Latvija
Slēdza to – nezinu ko: Rīgā likvidēts bēgļu palīdzības centrs

ES komisārs migrācijas, iekšlietu un pilsonības jautājumos Dimitris Avramopols nosauca Tuska sagatavoto dokumentu par nepieņemamu, "antieiropeisku" un norādīja, ka tas ignorē visu pēdējos gados veikto darbu. Pēc eirokomisāra domām, Tusks kaitē ES locekļu solidaritātei.

Eiropas komisijas pirmais vicepriekšsēdētājs Franss Timmermans trešdien, EP plenārsēdē informēja, ka viņš kategoriski nepiekrīt izteikumiem par to, ka (bēgļu — red.) pārvietošana kā reakcija ārkārtas apstākļos bijusi neefektīva". Politiķis apgalvoja, ka "pārvietoti vairāk nekā 32 tūkstoši cilvēku — vairāk nekā 90% no tiem, kam bija nepieciešama pārvietošana".

EP deputāte no Zviedrijas Sesīlija Vikstrēma paziņoja, ka viņu šokējuši Tuska izteikumi. Politiķe uzskata, ka tādējādi viņš distancējies par labu valastīm, kas iebilst pret EK prasībām, — tātad par labu Polijai, Ungārijai un Slovākijai, pret kurām ES izpildkolēģija īsteno sankciju procedūras, apsūdzot par atkāpšanos no Eiropas demokrātijas vērtībām.

Latvija atbalstījusi Tusku

Taču dažas valstis Donalda Tuska pozīciju atbalstīja.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Latvija atteikusies uzņemt jaunus bēgļus

Višegradas četrinieka valstis — Čehija, Polija, Ungārija un Slovākija — ir gatavas atvēlēt Eiropas Savienības ārējo robežu aizsardzībai vairāk nekā 35 miljonus eiro, taču kategoriski iebilst pret bēgļu uzņemšanas kvotām, paziņoja Slovākijas premjerministrs Roberts Fico. Pie tam viņš atzimēja, ka V4 valstis "pilnībā noraida kvotu ideju".

"Uzskatām, ka tās nedarbojas, nav efektīvas un neatbalstām Tuska ideju par to, ka lēmums par kvotām patiešām ir sašķēlis ES. Ir jābūt ļoti piesardzīgiem ar tādiem lēmumiem," — paziņoja politiķis.

"Vispirms no rīta mēs Višegradas grupā precizējām mūsu pozīciju. Tā mums ir kopīga. Mēs noteikti paziņojam, ka palīdzēt cilvēkiem, ko skāris karš, vēlamies uz vietas," — žurnālistiem paskaidroja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Viņš atzīmēja, ka Eiropas ierēdņi sākuši izprast, ka šis viedoklis ir pareizs.

"Priecājos, ka Donalds Tusks sāk runāt tādā pašā kontekstā kā Polija," — skaidroja Polijas premjers.

Irākiešu sievietes rindā pēc humānās palīdzības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Čehija atteikusies uzņemt bēgļus, neskatoties uz ES sankciju draudiem

Vācijas kanclere Angela Merkele atzina, ka migrantu uzņemšanas un sadalīšanas Dublinas sistēma nedarbojas, un piebilda, ka "mums vajadzīga ne tikai solidaritāte, lai savestu kārtībā un noregulētu ārējo migrāciju uz robežām, arī tas ir labi, taču mums nepieciešams solidārs lēmums arī iekšienē."

Arī Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis atbalstīja Tuska iniciatīvu, kas paredz aktīvāku darbu ar Āfrikas valstīm un bēgļu plūsmas novēršanu aiz ES robežām.

"Šo problēmu risināšanai esam gatavi atbalstīt kopēja finansiālā instrumenta izveidi, taču ar noteikumu, ka tas neietekmēs saliedētības politiku un tiešos maksājumus ES," — paziņoja Kučinskis.

Politiķis uzsvēra, ka Latvija neatbalsta ES agrāko migrācijas politiku, jo tā saucamās bēgļu kvotas nedarbojas.

Ziņu lente
0