Eiropai draud teroristu uzbrukumi Jeruzālemes dēļ

© AFP 2023 / THOMAS COEXJeruzaleme
Jeruzaleme - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas iebildumi pret ASV lēmumu atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu neglābs to no iespējamiem terora aktiem – islāma ekstrēmisti "neaizsniegs" Ameriku un uzbrukumiem pieejamos mērķus izvēlēsies tuvāk.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Palestīnas islāmistu kustība HAMAS aicina līdzgaitniekus sacelties pret izraēliešiem. Eksperti sagaida vardarbības uzliesmojumu un brīdina par augstu terora aktu varbūtību Eiropā un Tuvajos Austrumos, ko satracinājis ASV lēmums atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu, vēsta Sputnik Igaunija.

Tūkstošiem palestīniešu, kā vēsta aģentūra Reuters, piedalās protesta demonstrācijās pret Vašingtonas lēmumu atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu. Tiek atzīmētas sadursmes ar policiju, ir cietušie. Arābu un islāma pasaules valstu pilsētās masveida Palestīnas solidaritātes demonstrāciju dalībnieki skandē "Allahu akbar" un aicina sodīt ASV.

"Jebkurš, kas pārnesīs savu vēstniecību uz okupēto Jeruzālemi, kļūs par palestīniešu ienaidnieku un Palestīnas grupējumu mērķi. Mēs izsludinām sacelšanos, kura turpināsies līdz Jeruzālemes un visas Palestīnas atbrīvošanai," — paziņoja kustības HAMAS līderis Fati Hamads, kamēr protestētāji dedzināja plakātus ar Donalda Trampa portretu.

Kā jau iepriekš kļuva zinām, ASV prezidents Donalds Tramps oficiāli atzina visu Jeruzālemes pilsētu par Izraēlas galvaspilsētu, attaisnojot tādējādi pilsētas austrumu daļas aneksiju par spīti ANO rezolūcijām un savām starptautiskajām saistībām. Baltais nams šajā sakarā paziņo, ka prezidents vien atzina reālo lietu stāvokli, liekot pārnest ASV vēstniecību uz Jeruzālemi. Šo pilsētu par svētu vietu uzskata ebreji, kristieši un musulmaņi, šeit atrodas visu triju reliģisko konfesiju svētnīcas. Jeruzālemes austrumu daļa saskaņā ar ANO lēmumiem tiek uzskatīta par Palestīnas valsts galvaspilsētu.

Eiropai nāktos gatavoties iespējamajiem terora aktiem

Ситуация на Храмовой горе в Иерусалиме - Sputnik Latvija
Situācija Tempļa kalnā: jautājuma risināšanā iesaistīsies ASV

Vašingtonas lēmums atzīt visu Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu, pēc portāla Sputnik Igaunija militārā eksperta, bijušā augstākā militārā izlūkdienesta oficiera-analītiķa Villema Roda domām, neizskatās rūpīgi pārdomāta un pamatota ar kaut kādiem objektīviem iemesliem. Neatkarīga eksperta acīs šis lēmums šķiet pieņemts ārēja spiediena rezultātā. Tam neizbēgami bija jāizsauc vardarbības un protestu uzliesmojumu Tuvējo Austrumu musulmaņu vidū.

Villems Roda uzskata, ka teroristu un ekstrēmistu grupas, neapšaubāmi, izmantos situāciju un centīsies nodemonstrēt atbalstītājiem savu spēku un izlēmību. Taču viņi rīkosies tur, kur jau ir gatavi terorisma akcijām, tātad vispirms uzliesmojums gaidāms Tuvajos Austrumos, arābu valstīs. Var droši gaidīt spridzināšanas mēģinājumus pie ASV un citu rietumvalstu vēstniecībām un pārstāvniecībām, uzbrukumus atsevišķiem amerikāņiem un eiropiešiem, tostarp parastiem tūristiem. Teroristiem šobrīd ir "grūti laiki", viņi ir nopietni iedragāti un sadrumstaloti ISIS sagraušanas un radikālu pretterorisma pasākumu rezultātā, ko īstenojuši specdienesti, saka eksperts. Tādēļ ar "sīkumiem" viņi neaprobežosies, centīsies iesist sāpīgāk, sarīkojot uzbrukumus kristiešu Ziemassvētku laikā.

Protams, fanātisko vientuļnieku faktoru ar viņu neparedzamajiem pašnāvnieciskajiem uzbrukumiem garāmgājējiem Eiropas pilsētās nekādā gadījumā nedrīkst izslēgt. Pareizāk sakot, ka viņi pavisam noteikti sevi parādīs, ko nevar droši apgalvot par organizētām teroristu grupām. Un Eiropa ir visiespējamākais šādu uzbrukumu upuris, jo ASV ir daudz labāk pasargātas.

Ziņu lente
0