"Kur ir simetrija?" ASV valsts mediju kurators vērtē Krievijas likumu par ārvalstu aģentiem

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasVašingtonas Kapitolijs
Vašingtonas Kapitolijs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts mediju – "Amerikas balss" un "Radio Brīvība" – kurators apgalvo, ka tiem neesot tādu izplatīšanās iespēju, kādas piešķirtas RT un Sputnik.

RĪGA, 26. novembris - Sputnik. ASV valsts mediju uzraudzības aģentūra uzskata, ka jaunais Krievijā pieņemtais likums par medijiem — ārvalstu aģentiem nav simetriska atbilde pēc Vašingtonas ieviestajiem ierobežojumiem RT un Sputnik darbā Savienotajās Valstīs, vēsta RIA Novosti.

"Lai arī mēs nespriedīsim par to, kā Krievijas valdības jaunie soļi ietekmēs mūsu žurnālistu darbu, šo soļu aprakstīšana kā savstarpēju pasākumu principa ievērošana lielā mērā izkropļo patiesību," — teikts ASV Raidsabiedrību padomes (Broadcasting Board of Governors, BBG) ģenerāldirektora Džons Lansinga ziņojumā.

Simoņana par medijiem-ārzemju aģentiem: mežu cērt – šķembas lec >>

Paziņojums tika publicēts, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu par ārvalstu aģenta statusu plašsaziņas informācijas līdzekļiem, ko Krievijas parlaments pieņēma, atbildot uz Krievijas mediju apspiešanu ASV.

Sūdzības pēc paša rīcības

ASV valsts mediju — "Amerikas balss" un "Radio Brīvība" — kurators apgalvo, ka tiem neesot tādu izplatīšanās iespēju, kādas piešķirtas RT un Sputnik. Pie tam projektiem "Amerikas balss" un "Radio Brīvība" Krievijā tikai nosūtīti paziņojumi par iespēju, ka tie tiks reģistrēti ārvalstu aģenta statusā, savukārt RT America un Sputnik partneris ASV ar kriminālvajāšanas draudiem jau reģistrēti kā ārvalstu aģenti.

Google поиск - Sputnik Latvija
Google News mācīs slēpt Sputnik un RT publikācijas

Neskatoties uz starpību starp paziņojumu par teorētiski iespējamiem pasākumiem KF un varasiestāžu reālo spiedienu ASV, BBG apgalvo, ka Krievijas medijiem ASV esot visas iespējas, savukārt ASV valsts medijiem tādu iespēju Krievijā neesot. "Krievijas medijiem, arī RT un Sputnik sniegta iespēja brīvi strādāt Savienotajās Valstīs, un (to programmas — red.) var pārraidīt kabeļtelevīzijas stacijas un FM radiostacijas. Taču ASV starptautiskajiem mediju resursiem, ieskaitot "Amerikas balsi" un "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" aizliegts strādāt ar televīziju un radio Krievijā," — klāsta Lansings, pie tam nenorādot, kādi dokumenti pamato viņa apgalvojumus par šādiem aizliegumiem.

Faktu ignorēšana

Pie tam Lansings ignorē faktus par to, ka Krievijas kabeļtelevīzijā strādā amerikāņu telekanāli, piemēram, CNN, bet "Radio Brīvība" Krievijā tiek translēts ēterā, AM frekvencēs.

"BBG priecātos, ja pašreizējais uzsvars uz Krievijas un ASV mediju savstarpību noslēgtos ar to, ka ASV kompānijām, tostarp ASV starptautiskajiem mediju resursiem, piemēram, "Amerikas Balsij" un "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" tiktu piešķirtas tādas pašas tiesības un iespējas Krievijā, kādas ir Krievijas tīkliem ASV," — teikts BBG paziņojumā presei.

Taču pie tam Lansings nepiemin faktu, ka neviens ASV medijs Krievijā nav saņēmis ārvalstu aģenta statusu.

"Atbilstoši 1938. gada rīkojumam"

Iepriekš pēc ASV varasiestāžu prasības ASV Tieslietu ministrija piešķīra ārvalstu aģenta statusu retranslācijas kompānijai Reston Translator. Pie tam pats Sputnik, kas sadarbojas ar virkni kompāniju visā pasaulē, ārvalstu aģenta statusu ASV nav saņēmis – šādas prasības nav izvirzītas. Krievijas vēstniecība ASV minēto rīcību uzskata par tālāko spiedienu pret Krievijas medijiem. 

Baļķis Lietuvas acī: vainīgs Kremlis >>

Iepriekš ASV Tieslietu ministrija iekļāva RT America ārvalstu aģentu sarakstā saskaņā ar 1938. gadā pieņemtu likumu, taču pie tam daudzi citi ārvalstu mediji, piemēram, britu BBC, Ķīnas CCTV, Francijas telekanāls France 24, vācu radiostacija Deutsche Welle nav saņēmuši šādu statusu. RT un Sputnik galvenā redaktore Margarita Simoņana paziņoja, ka telekanāls bijis spiests izvēlēties — reģistrācija vai krimināllieta, un apsveica "amerikāņu vārda brīvību un visus, kuri tai joprojām tic".

Ziņu lente
0