ES tiesa sola sodīt Poliju par Belovežas gāršas izciršanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES Tiesas lēmums paredz soda naudu 100 tūkstošu eiro apmērā Polijai par katru dienu, kad tiek izcirsta Belovežas gārša.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Pirmdien ES Tiesa piedraudējusi Polijai ar soda naudu vismaz 100 tūkstošu eiro apmērā dienā par Belovežas gāršas izciršanu, vēstīts tiesas paziņojumā presei.

"Polijai nekavējoties jāpārtrauc pašreizējās darbības attiecībā pret mežu zonu Belovežas gāršā, izņemot ārkārtas gadījumus, ja tas nepieciešams sabiedrības drošības labā," – teikts iestādes informācijā.

Ja tiks konstatēts, ka Polija pārkāpj šo rīkojumu, tiesa uzliks valstij saistības – izmaksāt Eiropas Komisijai soda naudu vismaz 100 tūkstošu eiro apmērā dienā.

Dokumentā atzīmēts, ka 2017. gada 27. jūlijā ES Tiesas vicepriekšsēdētājs aizliedzis Polijai Belovežas gāršas izciršanu sakarā ar Eiropas Komisijas iesniegto prasību. Varšava atbildēja uz ES Tiesas pretenzijām un informēja, ka tiek izcirsti tikai "sabiedrisko drošību apdraudoši", kā arī "miruši un novājināti" koki, bet Polijas zaudējumi izciršanas pagaidu aizlieguma rezultātā varot sasniegt 3,2 miljardus zlotu (756 miljonus eiro).

Staltbriedis rezervātā Belovežas gārša - Sputnik Latvija
Belovežas gāršas izciršana Polijā turpinās pretēji ES aizliegumam

Polija pieņēmusi lēmumu par Belovežas gāršas daļēju sanitāro izciršanu rajonos, kas nav iekļauti rezervāta teritorijā. Ziņots, ka lēmums pieņemts sakarā ar mežsargu nesekmīgo cīņu ar kukaiņiem – gremzdraužiem, kuri iznīcinot kokus.

Pasaules dabas fonds (WWF) paziņoja, ka pilnībā atbalsta ES Tiesas lēmumu, jo Belovežas gārša ir viens no pēdējiem pirmatnīgajiem mežiem Eiropā un iekļauts aizsargājamo dabas zonu sarakstā Natura 2000.

Belovežas gārša, cauri kurai ved Baltkrievijas un Polijas robeža, ir lielākais pirmatnējo mežu rajons Eiropā. Polijas teritorijā atrodas Belovežas nacionālais parks, kas iekļauts UNESCO vispasaules mantojuma sarakstā.

Ziņu lente
0