Polija slēdz robežas ukraiņu nacionālistiem

© Sputnik / Aleksey Vitvitsky / Pāriet pie mediju bankasPolijas karogs
Polijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija gatava liegt iebraukšanu valstī ukraiņiem, kuri demonstrē ekstrēmistisku poļiem naidīgu noskaņojumu un uzstāda pieminekļus banderiešiem.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Polijas nodomu liegt iebraukšanu valstī ukraiņu nacionālistiem ar "ekstrēmistiskiem, poļiem naidīgiem uzskatiem" Eiropa uzskata par vēl vienu pazīmi, kas liecina: kaimiņvalstu attiecības pasliktinās, vēsta Sputnik Igaunija.

Ветераны Украинской Повстанческой Армии (УПА) отпраздновали День Героев во Львове - Sputnik Latvija
Politika
Bez SS mundieriem: Varšavai nepatīk Kijevas vēsturiskās politikas evolūcija

Ukraiņu "patrioti" ar sašutumu uztvēra Polijas ārlietu ministra Vitolda Vaščikovska paziņojumu, kurš vizītes laikā Ļvovā no jauna paziņoja Varšavas prasību atcelt aizliegumu Otrā pasaules kara laikā ukraiņu nacionālistu nogalinātajiem poļiem veltītu pieminekļu uzstādīšanai un viņu mirstīgo atlieku ekshumācijai. Ministrs norādīja, ka ar prieku uzklausījis Kijevas teikto par to, ka valstī nevalda Polijai naidīgs noskaņojums.

Ukrainas Drošības dienesta valsts arhīva direktors Volodimirs Viatrovičs savā lapā Facebook komentēja Vaščikovksa paziņojumu. Politiķis norādīja, ka "viņi vēlas sodīt poļus, kuri pieprasa no Polijas cieņas izpausmes pret Ukrainas likumu. Šķiet, Polija vēlas iet tālāk nekā Krievija," — paziņoja Viatrovičs.

Ar Banderu Eiropā nelaiž

Pirms brauciena uz Ukrainu Vitolds Vaščikovskis norādīja, ka, ņemot vērā abu valstu attiecību pasliktināšanos, viņa vizīte būs veltīta tikai poļu diasporas stāvoklim Ukrainā un "banderiešu" nogalināto poļu apbedījumu vietām. Viņš apšaubīja iespēju, ka ieteiks prezidentam apmeklēt Kijevu iepriekš plānotajā vizītē. Polijas ārlietu ministrs pastāstīja, ka viņa resors ierosinājis aizliegt iebraukšanu valstī ukraiņiem, kuri demonstrē Polijai naidīgu noskaņojumu, nēsā SS vai divīzijas "Galičina" formastērpu.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Polijā veikala īpašnieks nolēma pārmeklēt ukraiņus

Iepriekš Kijevas varasiestādes uz laiku aizliedza Polijas vēsturnieku darbību Ukrainā, aizbildinoties ar to, ka Polijas organizācijas bez varasiestāžu atļaujas veic mirstīgo atlieku ekshumāciju un uzstāda pieminekļus poļu masveida slepkavību upuriem, ko nogalinājuši ukraiņu nacionālisti kara laikā. Pēc ministra Vaščikovska vārdiem, poļi nepiekrīt kaimiņu ieteikumam "piedot un aizmirst", turklāt viņi šaubās, vai nākotnē Ukraina ieņems vietu Eiropas Savienībā, ja nemainīs attieksmi pret drūmajiem plankumiem savā vēsturē.

Ar Banderu Ukraina neiekļūs ES, paziņoja Polijas ārlietu ministrs

Nesaskaņas Varšavas un Kijevas starpā izcēlušās, ņemot vērā dažādo vērtējumu jautājumā par iemesliem, kuru dēļ 1943. gadā sākās "Volīnijas slaktiņš" — Ukrainas sacelšanās armijas (OUN) masveida slepkavībām poļu civiliedzīvotāju vidū. 

Ziņu lente
0