Parīze tur aizdomās bretoņus un Cereteli par kristietības propagandu

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasХрам Воздвижения Святого Креста в Казани
Храм Воздвижения Святого Креста в Казани - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas Augstākā administratīvā tiesa vēlas piespiest Ploermelas pilsētas varasiestādes noņemt krustu no Romas pāvesta skulptūras, ko uzdāvinājis Zurabs Cereteli.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Gandrīz 40 tūkstošus parakstu vienas dienas, 2. novembra, laikā savāca petīcija pret Francijas tiesas lēmumu novākt krustu no pieminekļa Romas pāvestam Jānim Pāvilam II, kas uzstādīts pilsētiņā Bretaņā, vēsta Sputnik Igaunija.

Meitene nikābā - Sputnik Latvija
Latvijas musulmane: Rietumu civilizācija ir ļauna

Petīcija adresēta Eiropas Parlamentam un publicēta interneta vietnē CitizenGo. Tā ietver protestu pret Francijas tiesas lēmumu un pieprasa "nostiprināt Eiropas kristīgās saknes". Francijas likumi aizliedz reliģisku simbolu izmantošanu sabiedriskās vietās, šajā gadījumā – Ploermelas pilsētas parkā. Pēc ilgstošas tiesvedības Francijas administratīvā tiesa noteikusi, ka pilsētai sešu mēnešu laikā jānovāc katoļu krusts, kas izvietots virs pāvesta tēla.

Francijas tiesas lēmums radījis sašutuma vētru pāvesta dzimtenē, Polijā, kur Romas katoļu baznīcas pozīcijas ir tradicionāli spēcīgas un tās simbolikas izmantošanu likums nenosaka. Polijas premjerministre Beāte Šidlo ieteikusi pārvest statuju uz Poliju, lai "glābtu to no cenzūras", vēsta portāls Euractiv. Viņa nosaukusi Jāni Pāvilu II par "lielu eiropieti", kurš simbolizē "vienoto kristīgo Eiropu".

Tāpat politiķe piebilda, ka "politiskā korektuma diktāts", valsts sekularizācija "paver durvis mums svešām vērtībām" un noved pie terorisma izplatīšanās.

Pāvesta skulptūru Bretaņas pilsētai uzdāvināja gruzīnu izcelsmes krievu skulptors Zurabs Cereteli. Pilsētas parkā tā tika uzstādīta 2006. gadā. Krusts vainago arku, kas ieskauj figūru, – tas ir pieminekļa elements. Vietējie aktīvisti, kas pauž nepatiku pret katoļu baznīcu, uzsāka šajā jautājumā protesta kampaņu un panāca savu ar tiesas starpniecību. Tika izmantots sens likums par baznīcas un valsts atšķiršanu, taču Ploermelas mērija ar Francijas katoļu baznīcas atbalstu atteicās sekot simt gadus vecā likuma (pieņemts 1905. gadā) burtam. Tiesvedība ilga vairākus gadus, līdz beidzot valsts augstākā administratīvā tiesa izvirzīja ultimātu pilsētas varasiestādēm.

Konfliktā iejaukusies arī Ungārija, kura ierosināja uz sava rēķina pārvest skulptūru pie sevis. Valsts premjerministrs Viktors Orbans, tāpat kā viņa kolēģe Polijā, uzskata sevi par "kristīgās identitātes" aizsargu, ko "apdraud musulmaņu bēgļi".

Ziņu lente
0