Madrides norīkotās amatpersonas pārņem varu Katalonijā

© REUTERS/Jon NazcaФлаги ЕС, Испании и Каталонии
Флаги ЕС, Испании и Каталонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas varas iestādes nolēmušas pārņemt kontroli pār situāciju Barselonā un darīt galu piedzimusi neatkarībai jau tās sākumā.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Notikumi nemierīgā Spānijas provincē virzās ar lavīnas ātrumu. Kā ziņo RIA Novosti, sestdien, 28. oktobrī, Spānijas Ministru padome pieņēma lēmumu par Katalonijas ženeralitāta pilnvaru pārņemšanu. 

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs, savukārt uzņēmās Katalonijas ženeralitāta funkcijas Karlesa Pudždemona vietā un piešķīra to izpildi savai pirmajai vietniecei Sorajai Saensai de Santamarijai. Tagad Karlesam Pudždemonam ir jāatstāj amats, savukārt viņa nevēlēšanas atkāpties no pienākumu izpildīšanas tiks izskatīta kā varas uzurpācijas mēģinājums.

Сорайя Саэнс де Сантамария, вице-президент испанского правительства - Sputnik Latvija
De Santamarija kļuvusi par jauno Katalonijas vadītāju

Turklāt Spānijas valdība atstādināja no amata Katalonijas policijas vadītāju Mossos d’Esquadra majoru Hosepu Luisu Trapero. Atbildot uz karaliskās valdības rīcību gan tūkstošiem Katalonijas atdalīšanās atbalstītāju no Spānijas, gan arī tā pretinieki sarīkoja savas akcijas Barselonas ielās.

17 tūkstoši cilvēku piedalījās mītiņa koncertā, kurš tika sarīkots, lai atbalstītu Katalonijas neatkarību, pie ženeralitāta ēkas San Jaume laukumā, Barselonā. Savukārt vienotās Spānijas atbalstītāji mazākā skaitā savācās kopā Barselonas Passeig-de-Graсia laukumā.

Kā jau iepriekš ziņots, pēc 27. oktobrī Katalonijas parlamentā pieņemtās rezolūcijas par neatkarību no Spānijas, Spānijas senāts apstiprināja Konstitūcijas 155. panta piemērošanu, kas ļāva ieviest tiešu Madrides vadību autonomā kopienā.

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs paziņoja par ženeralitāta locekļu atlaišanu no amatiem, parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu, kurām jānotiek 21. decembrī.

Ziņu lente
0