Ungārija izjaukusi Ukraina – NATO samita sasaukšanu

© AP Photo / Bela SzandelszkyПоднятие национального флага Венгрии в Будапеште
Поднятие национального флага Венгрии в Будапеште - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Budapešta pieņēmusi šādu lēmumu Ukrainas lēmuma dēļ par izglītības likumu, kurš, kā uzskata Ungārijas varas iestādes, "cietsirdīgi ievainos" mazākumtautību tiesības.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Ungārija uzlikusi veto Ukraina – NATO samita sasaukšanai, kurš bija ieplānots šī gada decembrī, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Ungārijas ĀM vadītāju Peteru Sijārto.

"Ungārija nevar atbalstīt Ukrainas tiekšanos pēc integrācijas, tādēļ tā uzlikusi veto NATO – Ukraina samita sasaukšanai decembrī," — paziņoja ministrs.

Budapešta pieņēmusi šādu lēmumu Ukrainas lēmuma dēļ par izglītības likumu, kurš, kā uzskata Ungārijas varas iestādes, "cietsirdīgi ievainos" mazākumtautību tiesības.

Latvijas un Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraina mācās no Latvijas cīnīties pret izglītību krievu valodā

Tāpat Ungārijas ĀM vadītājs atzīmēja, ka Augstākajā radā šobrīd tiek apspriesti likumprojekti par valodu un pilsonību, kuri, ja tie tiks pieņemti, varētu apdraudēt Aizkarpatijas ungāru kopienu.

Kā atgādināja Sijārto, NATO nevarēs apiet Ungārijas bloķēšanu, jo tikšanās veikšanai ir nepieciešama visu dalībvalstu piekrišana. Viņš uzsvēra, ka Budapešta neatkāpsies no saviem nolūkiem izmantot visus diplomātiskos instrumentus, lai liktu Kijevai atcelt izglītības likumu.

Skandalozais likums

Septembra beigās Ukrainā stājās spēkā likums "Par izglītību", kurš izraisīja asu kritiku vairākās Eiropas valstīs.

Saskaņā ar šo likumu, Ukrainā jau no šī mācību gada stājas spēkā stingri ierobežojumi mazākumtautību valodu izmantošanai skolās. Tagad šādās valodās varēs mācīties tikai bērnu dārzā un sākumskolā, paralēli apgūstot ukraiņu valodu. Sākot ar piekto klasi, mazākumtautību valodas tiks pasniegtas tikai kā atsevišķi priekšmeti, savukārt no 2020. gada 1. septembra izglītība pilnībā pāries uz ukraiņu valodu.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans - Sputnik Latvija
Ungārija ierosinās pārskatīt Ukrainas un ES asociācijas līgumu

Kijeva apgalvo, ka likums nav pretrunā ar Eiropas normām un ir virzīts uz ukraiņu valodas pozīciju nostiprināšanu. Taču daudzas valstis, kuras iepriekš atbalstīja Ukrainu tās eirointegrācijas tieksmē, asi iestājās pret šādu reformu.

Ungārijā šādu soli nosauca par "naža dūrienu mugurā" no Kijevas un solīja bloķēt visus Kijevas mēģinājumus iestāties ES līdz tam brīdim, kamēr likums netiks atcelts. Raizes par pieņemto lēmumu pauda arī Rumānija un Moldova.

Arī Maskavā uzskata, ka likums ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju un Kijevas starptautiskajām saistībām.

Ziņu lente
0