Politika

Krievija bloķējusi ANO rezolūciju Sīrijas jautājumā

© PxfuelANO karogs
ANO karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija otrdien nepieļāva ANO Drošības padomes rezolūcijas projekta pieņemšanu jautājumā par ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas mandāta pagarināšanu ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanai Sīrijā.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Otrdien Krievija ANO Drošības padomē izmantoja veto tiesības, lai bloķētu rezolūcijas projektu par ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas mandāta pagarināšanu ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanai Sīrijā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Dokuments guva 11 balsu atbalstu. Pret to balsoja Krievija un Bolīvija, viens DP loceklis — Ķīna — atturējās.

Постоянный представитель России при ООН Василий Небензя - Sputnik Latvija
Krievija: dati par ķīmisko ieroču piegādi Sīrijā ir jāpārbauda

Kopējā izmeklēšanas mehānisma (CMP) ekspertu darbības mandāta termiņš beidzas 17. novembrī. Līdz šim ANO DP nav saņēmusi misijas ziņojumu par ķīmisko vielu lietošanas incidenta izmeklēšanu Hanšeihūnā 4. aprīlī — tas misijai jāiesniedz līdz 26. oktobrim.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievija piedāvās tālāko pasākumu shēmu ANO un ĶIAO misijas mandāta jautājumā tikai pēc CMP ziņojuma publikācijas un tā rūpīgas izvērtēšanas.

Atbilde uz Krievijas lēmumu

ASV Valsts departaments pauda vilšanos sakarā ar Krievijas viedokli šajā jautājumā. Valsts departamenta oficiālā pārstāve Hezere Nauerte paziņoja, ka "mēs esam dziļi vīlušies ar to, ko izdarīja Krievija, ņemot vērā viņu politiskos apsvērumus".

"Izmantojot savas veto tiesības, Krievija paziņoja, ka neiebilst pret izmeklēšanas turpināšanu, taču nevēlas pieņemt lēmumu pirms ziņojuma publikācijas," — raksta avīze Wall Street Journal. Pēc izdevuma domām, diplomāti, kuri atbalstīja rezolūciju, paziņoja, ka balsojums pirms ziņojuma iznākšanas ir paredzēts jautājuma depolitizācijai.

Спецслужбы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ticama nepatiesā informācija no slepeniem avotiem

Pēc izdevuma Foreign Policy domām, Krievijas lēmums uzsver augošās domstarpības Maskavas un Vašingtonas starpā.

Izdevums Washington Post atzīmēja, ka "Maskavas lēmumu izmantot veto tiesības nosodīja ASV, Lielbritānija un citas valstis".  Šīs valstis nosauca Krievijas lēmumu par "mēģinājumu aizsargāt noziedzniekus no atbildības par pretrunīgākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem sešus gadus ilgā Sīrijas kara laikā".

Atgādināsim, ka Sīrijas opozīcija aprīlī ziņoja, ka uzbrukumā ar ķīmisko ieroču pielietojumu Hanšeihūnas pilsētā (Idlibas province) gājuši bojā cilvēki. Uzbrukumā tika apsūdzēti Sīrijas bruņotie spēki.

Ziņu lente
0