Lielbritānija meklē iespējas ietekmēt Baltijā dzīvojošos krievvalodīgos

© Sputnik / Сергей МелконовASV 2. kavalērijas pulks Daugavpilī
ASV 2. kavalērijas pulks Daugavpilī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā tiek izvērtētas iespējas ietekmēt Baltijas valstīs dzīvojošos krievvalodīgos un celt Ukrainas imidžu – šiem nolūkiem atvēlēti gandrīz 1,5 miljoni sterliņu mārciņu.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Lielbritānijas valdība finansējusi vairākus projektus, kuru mērķis ir pretoties Krievijas informatīvajai ietekmei. Līdzekļi veltīti Ukrainas imidža uzlabošanai, Baltijā dzīvojošo krievvalodīgo mazākumtautību ietekmēšanas iespēju analīzei un žurnālistu komandējumiem, stāsta avīze The Guardian.

Izdevums informē, ka Lielbritānijas valdība noalgojusi reklāmas aģentūru M&C Saatchi, kas savulaik piedalījās darbā pie Ukrainas reabilitācijas Eiropas iedzīvotāju acīs. Projekts tika īstenots sadarbībā ar Lielbritānijas ĀM. Tā mērķauditorija bija angļu valodā runājošie tūristi, investori un mediju, piemēram, CNN un BBC auditorija.

Студия вещания телеканала Россия на страны ближнего зарубежья - Sputnik Latvija
Eksperti par informācijas karu: ar aizliegumu neko nepanāksi

Ukraina bija jāatspoguļo kā sekmīga un stabila valsts, neskatoties uz konfliktu valsts austrumos un Krimas lēmumu pievienoties Krievijai. Pozitīvas informācijas izplatīšanai cita starpā tika izmantoti sociālie tīkli, turklāt britu valdība cerēja iespaidot eiropiešu viedokli par Ukrainu ar konkursa "Eirovīzija" starpniecību, kas šogad notika Ukrainā.

Kompānija M&C Saatchi atteicās komentēt valdības pasūtījumus, taču, saskaņā ar The Guardian rīcībā esošo informāciju, reklāmas aģentūra noslēgusi līgumu par 100 tūkstošiem sterliņu mārciņu.

Plašākam Ukrainas atbalstam Londona atvēlējusi 2,4 miljonus mārciņu — tie paredzēti Kijevas "komunikāciju stratēģijas" uzlabošanai.

Saskaņā ar Observer rīcībā esošajiem datiem, nauda atvēlēta no Lielbritānijas Konfliktu, stabilitātes un drošības fona (Conflict, stability and security fund — CSSF), kura kopējais apjoms sastāda aptuveni 1 miljardu sterliņu mārciņu.

Sputnik - Sputnik Latvija
ASV izlūkdienesti daļu ziņojuma par "Krievijas iejaukšanos" veltījuši RT un Sputnik

Vēl viena iniciatīva — ielūgums Krievijas žurnālistiem piedalīties "tematiskajos ceļojumos" uz Lielbritāniju, teikts rakstā. Šiem nolūkiem atvēlēti aptuveni 80 tūkstoši mārciņu.

Pie tam Lielbritānija nodarbojas ar Krievijas telekanāla RT ietekmes izpēti.

Pēdējā laikā gan rietumvalstīs, gan Krievijā tiek aktīvi apspriesta propaganda un informācijas cīņa. Eiropas politiķi un mediji jau vairākkārt pārmetuši krievijai centienus sniegt patērētājiem informāciju par savu pasaules kārtības redzējumu un uzspiest savu viedokli ar Maskavas kontrolēto mediju starpniecību. 

Ziņu lente
0