Zinātnieki atraduši veidu, kā novērst novecošanu

© Sputnik / Oksana DzadanLaboratorijā
Laboratorijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījuma gaitā speciālisti noskaidroja, ka KLF olbaltumvielu koncentrācijas paaugstināšanās vai samazināšanās, kuras regulē gēnu aktivitāti, ļauj paildzināt vai samazināt dzīvi.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Molekulāro mehānismu, kurš atbild par tārpu un zīdītāju dzīves mūža ilgumu, nosaka noteikta olbaltumvielu grupa. Par to tiek stāstīts Case Western Reserve University zinātnieku ziņojumā, kuru publicējis žurnāls Nature Communications, vēsta RIA Novosti.

Pētījuma gaitā speciālisti noskaidroja, ka KLF olbaltumvielu koncentrācijas paaugstināšanās vai samazināšanās, kuras regulē gēnu aktivitāti, ļauj paildzināt vai samazināt apaļo nematožu Caenorhabditis elegans dzīvi.

Mildronāta radītājs akadēmiķis Ivars Kalviņš - Sputnik Latvija
Mildronāta "tēvs" nolēmis palīdzēt alkoholiķiem

Tiek atzīmēts, ka KLF ir konstatēti ne tikai tārpiem, bet arī zīdītājiem, tostarp, cilvēkam. Šie savienojumi apspiež gēnu ekspresiju, kuras gaitā DNS informācija tiek izmantota biopolimēru sintēzē.

Tāpat šī olbaltumvielu grupa kontrolē autofāgiju, sekmējot bojāto šūnu, to organellu un dzīvības cikla blakusproduktu iznīcināšanu. KLF līmeņa samazināšanās rezultātā notiek toksisku vielu uzkrāšanās šūnās, kas noved pie organisma novecošanas.

Turklāt šīs olbaltumvielas ir svarīgas asinsvadu funkciju uzturēšanai, savukārt viņu zaudēšana provocē hipertonijas, sirds un asinsvadu saslimšanas un demences attīstību. Pētījumā tiek uzsvērts, ka KLF koncentrācijas palielināšana cilvēka organismā var  ievērojami palielināt dzīves mūža ilgumu.    

Ziņu lente
0