Ukraina pārmet Ungārijai Aizkarpatu separātisma atbalstu

© Sputnik / Евгений Котенко / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел Украины Павел Климкин
Министр иностранных дел Украины Павел Климкин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas ĀM nosūtīja Ungārijai protesta notu neilgi pirms Ukrainas ārlietu ministra Pavlo Kļimkina vizītes Budapeštā, lai apspriestu likumu par izglītību.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Ukrainas ĀM nosūtīja protesta notu Ungārijai ar pieprasījumu aizliegt rīkot akciju "Pašnoteikšanās Aizkarpatu apgabalam". "Ungārijas Ārlietu ministrija paziņoja mūsu vēstniecībai par 13. oktobra akciju ar saukli "Pašnoteikšanās Aizkarpatu apgabalam".

Vai tas nozīmē, ka Budapešta atbalsta separātismu? Nekavējoties nosūtīju viņiem protesta notu ar pieprasījumu aizliegt šo provokāciju! Esam pārliecināti, Ungārija arī turpmāk cienīs Ukrainas teritoriālo vienotību," — rakstījis Ukrainas ĀM vadītājs Pavlo Kļimkins savā Twitter.

Pēc 2001. gada tautas skaitīšanas datiem Ukrainas Aizkarpatu apgabalā dzīvo vairāk nekā 150 tūkstoši ungāru.

Atzīmēsim, ka šodien Kļimkins dosies vizītē uz Budapeštu, kuras gaitā plāno apspriest ar Ungārijas valdību Ukrainā pieņemto likumu par izglītību. Šī brauciena mērķis ir turpināt kampaņu, ko pašlaik īsteno Eiropā Ukrainas varas iestādes reformas atbalstam.

Глава МИД Украины Павел Климкин - Sputnik Latvija
Intervija
Deutsche Welle publicēja " kutelīgu interviju" ar Ukrainas ārlietu ministru

Jaunais likums, kurš stājies spēkā 28. septembrī, būtiski samazina iespēju saņemt izglītību mazākumtautību valodās. Vairākas valstis, piemēram, Ungārija un Rumānija uzsvēra, ka šis likums pārkāpj mazākumtautību tiesības Ukrainā. Arī Krievija uzskata, ka likums par izglītību pārkāpj Konstitūciju un Kijevas starptautiskās saistības. Aizkarpatu apgabala galvaspilsētās Užgorodā Ungārijas Ārlietu ministrijas vadītājs Pēters Sijārto tiekoties ar Ungārijas kopienas pārstāvjiem, paziņojis, ka Budapešta rosinās Ukrainas un ES asociācijas līguma pārskatīšanu. Pēc viņa teiktā, jaunais likums pārkāpj Ukrainas un ES Asociācijas līguma principus, jo anulē mazākumtautību tiesības mācīties dzimtajā valodā, kā rezultātā varētu pasliktināties ungāru un citu Ukrainā dzīvojošo mazākumtautību stāvoklis.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) uzstāšanās laikā paziņoja, ka likums par izglītību aizsargā bērnus pret diskrimināciju, jo bez ukraiņu valodas zināšanām viņi nevarēšot atrast darbu.

Ziņu lente
0