Eiropieši noskaidrojuši, kam pateikties par iejaukšanos vēlēšanās

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankasВторой тур президентских выборов во Франции
Второй тур президентских выборов во Франции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropu pārņēmusi paranoja jautājumā par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās citās valstīs. Sputnik noskaidroja, vai daudzi Eiropas valstu iedzīvotāji nav padevušies nepamatotām bailēm.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Liela daļa Eiropas valstu iedzīvotāju uzskata, ka vēlēšanas citās valstīs ietekmē ASV, nevis Krievija – to apliecina aptauja, kas tika veikta pēc ziņu aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma.

43% Francijas un Polijas iedzīvotāju, 41% Vācijas iedzīvotāju un 33% aptaujāto Lielbritānijā uzskata, ka vēlēšanās citās valstīs iejaucas Vašingtona. Tam, ka vēlēšanas ietekmē Krievija, kontinentālajā Eiropā piekrīt mazāk nekā trešā daļa aptaujāto – 29% poļu, 28% vāciešu un 27% franču. Lielbritānijā šādu uzskatu pauž tikai 21% respondentu. Vienlaikus Lielbritānijā lielāks skaits aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās citās valstīs iejaucas Eiropas Savienība – tam piekrita 18% britu. Francijā šādu viedokli pauda 8%, Vācijā – 10%, Polijā – 12% aptaujāto.

Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
WSJ: NATO baidās, ka Krievija sāks komandēt tās karavīrus

Visās valstīs par ASV iejaukšanos vēlēšanās visbiežāk runā jaunieši (vecumā līdz 35 gadiem) un cilvēki ar augstāko izglītību, pie tam Vācijā un Polijā šādu viedokli pauda vairāk nekā puse jauniešu – 55% un 51%. starp cilvēkiem ar augstāko izglītību šāds viedoklis ir 53% poļu, 47% vāciešu, 46% franču un 34% britu.

Aptauju pēc ziņu aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma 20.-27. septembrī veica IFop – vecākais sabiedriskās domas pētījumu uzņēmums Francijā. Pētījumā piedalījās 3228 tūkstoši respondentu vecumā no 18 gadiem no Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un Polijas. Atlasē pārstāvēti valsts iedzīvotāji dzimuma, vecuma un ģeogrāfijas aspektā. Atlases maksimālā kļūda nepārsniedz +/- 3,1% ar ticamību 95% apmērā.

"Šausmenīte" Rietumiem

Krievijas Valsts domes deputāts Konstantins Kosačovs iepriekš uzsvēra, ka runas par Kremļa iejaukšanos citu valstu vēlēšanās ir pārvērtušās par "modes lietu" un kļuvušas par "šausmenīti" Rietumu demokrātijai.

Ārpolitikas un drošības forums Rīgas konference 2017 - Sputnik Latvija
Kā "Rīgas konferences 2017" dalībnieki nolēma gāzt Putinu

Senators norādīja, ka "bēdīgi slavenā Krievijas iejaukšanās" kļuvusi par savdabīgu vēlēšanu "kvalitātes zīmi". Sak, ja krievi uzbrūk, mūsu demokrātija ir laba un pareiza. Tas motivē vēlētājus, rada iespaidu par viņu izvēles lielo nozīmi un pie viena demonstrē arī specdienestu nerimstošās rūpes par pilsoņu svarīgākajām tiesībām.

Jūnijā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apstiprināja Kosačova viedokli, paziņojot, ka Krievija mēģināšot ietekmēt valsts Saeimas vēlēšanas 2018. gadā. Ģeopolitiskā situācija valstī ir "stabili nemainīga", taču saspringta, uzskata ministrs. Pēc viņa domām, Latvijai nāktos atteikties no domas, ka tā nevienu neinteresē – esot pienācis laiks gatavoties informācijas uzbrukumam sociālajos tīklos un medijos.

"Krievu hakeri klausās"

Maskava, nogurusi no nepamatotajiem uzbrukumiem, nolēma likt lietā ironiju. 1. aprīlī, Smieklu dienā, Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova publicēja Facebook Krievijas ārvalstu diplomātisko misiju automātiskā atbildētāja audioieraksta pilota versiju. Ieraksts parodē automātisko atbildētāju, kas skan pēc zvana Krievijas vēstniecībām.

"Labdien! Jūs esat piezvanījis Krievijas vēstniecībai. Ja vēlaties pasūtīt Krievijas diplomāta telefona zvanu saviem politiskajiem konkurentiem, nospiediet "1"; ja vēlaties izmantot krievu hakeru pakalpojumus, nospiediet "2"; jautājumā par iejaukšanos vēlēšanās nospiediet "3" un gaidiet vēlēšanu kampaņas sākumu. Ņemiet vērā: visas sarunas tiek ierakstītas pakalpojumu kvalitātes celšanas apsvērumu dēļ," – stāsta "automātiskais atbildētājs" krievu un angļu valodās.

Ziņu lente
0