Politika

Mediji: Makrons pieņēmis Putina uzaicinājumu un pavasarī dosies vizītē uz Krieviju

© REUTERS / Philippe WojazerKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas valsts vadītājs Emanuels Makrons
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas valsts vadītājs Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas prezidents Emanuels Makrons nākamā gada maijā saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūgumu dosies oficiālā vizītē uz Krieviju.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons nākamā gada maijā saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūgumu dosies oficiālā vizītē uz Krieviju, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz izdevumu "Kommersant". Avīzes avoti liecina, ka Emanuels Makrons ieradīsies Krievijā, lai piedalītos Starptautiskajā ekonomikas forumā Sanktpēterburgā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ielūdza kolēģi apmeklēt šo pasākumu, uzturoties Versalā.

Российский президент Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон в Версале - Sputnik Latvija
Viedoklis
Makrons nebaidās, Putins triumfē

Informācijas avots no Francijas diplomātiskajām aprindām paziņojis, ka Elizejas pils ielūgumu ieņēmusi, taču pagaidām nolēmusi šo lēmumu nepubliskot. Iespējams, tas saistīts ar to, ka Parīze nevēlas steigties, ņemot vērā gaidāmās prezidenta vēlēšanas Krievijā. "Kommersant"vēsta, ka Makrona piedalīšanās samitā sekmēs attiecību uzlabošanos ar Eiropas Savienību. Informācijas avots intervijā izdevumam paziņoja, ka 2018. gada pavasarī Krievijas un ES valstu attiecībās "veidosies labvēlīga situācija, kas sekmēs ledus izkustēšanos". Cita starpā runa ir par progresu Ukrainas krīzes noregulēšanā.

2018. gada pirmajā pusē ES no jauna tiks izvērtēts pret Krieviju vērsto sankciju pagarināšanas jautājums, un Makrona vizīte Krievijā liecinās, ka Francija pakāpeniski pievienojas valstīm, kas vēlas normalizēt attiecības ar Krieviju, atzīmējis avots.

Uz abpusējas sapratnes pamatiem

Iepriekš vēstīts, ka šī gada maijā Putins apmeklēja Parīzi saskaņā ar Makrona ielūgumu. Pārrunas ilga gandrīz trīs stundas slēgtā režīmā. Preses konferencē pēc pārrunām Makrons atzīmēja, ka saruna ar Putinu bijusi "atvērta un atklāta", puses pateikušas viena otrai visu, ko vēlējušās. Pēc Francijas valsts vadītāja vārdiem, tikšanās laikā tika skarti divpusējo attiecību jautājumi, krīzes noregulešana Ukrainā un Sīrijā, kā arī virkne citu jautājumu.

Angela Merkele un Emanuels Makrons pēc preses konferences Berlīnē - Sputnik Latvija
Politika
Makrons vēlas demonstrēt pārākumu pār Merkeli, uzskata politologs

Preses konferencē Emanuels Makrons skāra arī Francijas un Krievijas pašreizējās attiecības. Politiķis uzsvēra, ka tiecas izveidot ciešāku sadarbību ar Krieviju, un atzina, ka nav iespējams risināt svarīgas problēmas bez dialoga ar Krieviju. Viņš norādīja, ka Krievijas un Francijas attiecībās nepieciešami "pragmatiski un prasīgi" soļi.

Savukārt Vladimirs Putins pastāstīja, ka Parīze interesējas par ekonomiskās sadarbības paplašināšanu ar Maskavu. Viņš piebilda, ka, neskatoties uz grūtībām, neviena no pieciem simtiem Krievijas tirgū strādājošo Francijas kompāniju nav pametusi Krieviju. Tikšanās gaitā Krievijas valsts vadītājs uzaicināja kolēģi apmeklēt Maskavu. "Diplomātiskajā pasaulē viss notiek uz savstarpējas sapratnes pamata. Uzaicinu prezidenta kungu apmeklet Krieviju. Ceru, ka viņam radīsies iespēja dažas nedēļas pavadīt Maskavā," — teica Putins. 

Ziņu lente
0