Porošenko parakstīja likumu par Donbasa īpašā statusa pagarināšanu

© Sputnik / StringerUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likums par Donbasa īpašo statusu tika pieņemts jau 2014. gadā, pamatojoties uz Kijevas saistībām Minskas vienošanos ietvaros.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis likumu "Par nepieciešamo nosacījumu izveidošanu atsevišķos Doņeckas un Luganskas novadu rajonos", ar kuru tiek pagarināts Doņeckas īpašais statuss, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz valsts vadītāja preses dienestu.

Vakar Augstākā rada pagarināja uz gadu likumu par Donbasa īpašo statusu. Tajā cita starpā paredzēts, ka īpašais reģiona statuss stāsies spēkā, kad tiks izpildīta virkne nosacījumu, piemēram, "nelikumīgu bruņotu grupējumu" izvešana no šīm teritorijām.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Porošenko sola Nacionālajai gvardei "treniņus kaujās"

Ukrainas prezidenta mājas lapas ziņojumā tiek atzīmēts, ka likums rada nosacījumus arī ANO miera operāciju uzsākšanai Donbasā.

Dokuments stāsies spēkā kopš tā publicēšanas dienas oficiālajā presē.

Likums par Donbasa īpašo statusu tika pieņemts jau 2014. gadā, pamatojoties uz Kijevas saistībām Minskas protokolu ietvaros. Saskaņā ar likumu Kijevas nekontrolētajiem Donbasa rajoniem ir jāsaņem īpašs status pēc vietējo vēlēšanu veikšanas saskaņā ar Ukrainas likumiem un starptautisko novērotāju uzraudzībā. Taču vēlēšanas nenotika, un pašpasludināto Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku īpašais statuss tā arī palika uz papīra.

Tāpat vakar Augstākā rada pirmajā lasījumā pieņēma likumu par Donbasa reintegrāciju. Sākotnēji tas balstījās uz Minskas līgumiem, taču tas izraisīja daudzu deputātu sašutumu, un jaunajā redakcijā to neierakstīja. Šis dokuments pasludina Krieviju par "agresoru", piešķir prezidentam tiesības izmantot bruņotos spēkus Ukrainas austrumos bez kara pieteikšanas, kā arī paredz iespēju kara stāvokļa ieviešanai.

Ziņu lente
0