WSJ: NATO baidās, ka Krievija sāks komandēt tās karavīrus

© Latvijas armija / Normunds MežiņšВоенные учения Saber Strike 2017
Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO uzskata, ka uzlauztie NATO karavīru viedtālruņi Baltijā un Polijā varētu sūtīt viltus komandas kara darbību sākšanās gadījumā.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Rietumvalstu karavīri NATO bāzēs Baltijā un Polijā tur aizdomās Krieviju par viņu personīgu viedtālruņu uzlaušanas mēģinājumu. Maskavas mērķis, pēc viņu domām, ir operatīvās informācijas iegūšana, informācija par karaspēku skaitu un karavīru iebiedēšana, raksta amerikāņu izdevums The Wall Street Journal.

Pēc avīzes avotu informācijas, tika uzlauzti vismaz sešu karavīru telefoni un Facebook sociālo tīklu profili, viņu starpā ir arī ASV armijas apakšpulkvedis Kristofers Lereu, kurš veic NATO bāzes komandēšanu Polijā. Pēc viņa vārdiem, pēc tā, kad kāds uzlauza viņa telefonu, uz ekrāna parādījās maza Apple karte, kuras centrā atradās Maskava, un ziņojums par to, ka kāds mēģina iegūt piekļuvi viņa viedtālrunim.

Lereu piebilda, ka kāds mēģinājis izsekot viņa atrašanās vietu.

"Viņi mēģināja izsekot manu pārvietošanos, lai kurš tas arī nebūtu," — paziņoja Lereu.

Citi ziņojumi par NATO karavīru telefonu uzlaušanu, kuri dienē starptautiskajos bataljonos Baltijā un Polijā, skar datu iznīcināšanu. Pēc kāda karavīra teiktā, kurš uzturas Igaunijas Tapā, no viņa telefona pilnībā pazuduši visi kontakti. Tāpat viņš pastāstīja, ka vienreiz viņa viedtālrunī sākās mūzikas atskaņošana, kuru viņš nekad nav lejupielādējis. 

Biežo uzlaušanas gadījumu dēļ Igaunijā karavīriem pat likuši izņemt SIM kartes no telefoniem, savukārt internetu atļāvuši izmantot tikai ar drošu savienojumu palīdzību militārajā daļā, apgalvo WSJ. Ģeogrāfiskās vietas noteikšana arī ir aizliegta.

День Лачплесиса - Sputnik Latvija
"Saldais slazds" igauņu gaumē: Tallinā satraucas par NATO karavīru likteni

Šāda veida "diversijām" tika izmantota sarežģīta tehnika, kura nav pieejama privātpersonām, un tas norāda uz to, ka aiz uzbrukumiem NATO karavīru viedtālruņiem stāv Maskava, nevis vienkārši hakeri-vientuļnieki, uzskata aliansē. Tāpat tiek ziņots par hakeru izmantotajiem bezpilota izlūkošanas lidaparātiem, kuri aprīkoti ar sarežģītām elektroniskām sistēmām.

Pēc NATO informācijas avotu domām, šāda veida hakeru uzbrukumi ir virzīti uz alianses karavīru iebiedēšanu. Tāpat NATO uztraucas, ka uzlauztie viedtālruņi varētu sūtīt viltus komandas karavīriem kara darbību sākšanās gadījumā, kas varētu ietekmēt atbildes ātrumu uz iespējamo agresiju.

Rietumvalstis vairākkārt vainojušas Maskavu par hakeru uzbrukumu sarīkošanu visā pasaulē – tas skar arī tā saucamo iejaukšanos vēlēšanu procesos un dezinformācijas izplatīšanu. Taču nekādus pierādījumus rietumu politiķi nestāda priekšā. Maskava vairākkārt noraidījusi līdzīgus apvainojumus un paziņoja, ka ir gatava strādāt ar rietumu partneriem kiberdraudu novēršanas jomā.

Ziņu lente
0