Kulturoloģisks karš: eksperti par "valodas likumu" Ukrainā

© Sputnik / StringerKarogi pie Kijevas pilsētas administrācijas
Karogi pie Kijevas pilsētas administrācijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais Izglītības likums veicinās spriedzes palielināšanos Ukrainā, uzskata Moldovas Starpetnisko attiecību biroja bijusī vadītāja Olga Gončarova.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Nesen Ukrainā pieņemtais Izglītības likums liecina par sabiedrības un valdības konfrontācijas sākumu, sarunā ar Sputnik Moldova uzsvēra sabiedriskās organizācijas "Moldovas tautu asambleja" un Starpetnisko attiecību biroja bijusī vadītāja Olga Gončarova.

Speciāliste nacionālās politikas jautājumos uzskata, ka minētajā dokumentā iekļautās normas par izglītību dzimtajā valodā neatbilst starptautiskajiem normatīvajiem aktiem un tā saucamajai starpetnisko attiecību "Bībelei" — Vispārējai konvencijai par nacionālo minoritāšu aizsardzību. 

Peštas ainava no Zvejnieku bastiona - Sputnik Latvija
Ungārijā kritizēts Ukrainas Izglītības likums

"Vispārējā konvencijā kā sarkana līnija novilkts jautājums par to, ka minoritāro etnisko grupu pārstāvjiem katrā valstī nodrošināma iespēja gūt izglītību dzimtajā valodā. Tai jābūt visos posmos — no pirmskolas līdz universitātes izglītībai. Šis princips ir pārkāpts pilnībā," — uzsvēra Olga Gončarova.

Iepriekš vēstīts, ka saskaņā ar jauno likumu Ukrainā no 2018. gada 1. septembra būs iespējams mācīties mazākumtautību valodās bērnudārzā un sākumskolā, pie tam paralēli apgūstot valsts valodu. No piektās klases mazākumtautību valodu būs iespējams apgūt tikai kā atsevišķu priekšmetu. No 2020. gada 1. septembra izglītība būs ukrainiskota visā pilnībā. Šāds scenārijs paredzēts visām mazākumtautībām, tostarp arī skolām, kurās mācības norit tikai krievu valodā.  Starpetnisko attiecību biroja bijusī vadītāja vērtē jauno likumu kā kulturoloģisku karu ar politiskiem mērķiem — izslēgt no saziņas krievu valodu. Jaunais Izglītības likums veicinās spriedzes palielināšanos Ukrainā, uzsvēra Gončarova.

"Tas ir solis pašiem pret savu tautu. Un, protams, tas novedīs pie attiecību saasināšanās. Piemēram, tādi reģioni kā Odesas apgabals diezin vai ievēros šo likumu. Atteikties no izglītības krievu valodā Odesā — tas ir drosmīgi," — atzīmēja speciāliste.

Pēc Olgas Gončarovas domām, pirmie soļi pretī jaunā izglītības likuma pieņemšanai tika sperti Ukrainā aptuveni pirms 8 gadiem, kad tika pieņemts likums par reģionālo un nacionālo valodu statusu. Tolaik krievu valodai Ukrainā tika piešķirts reģionālās valodas likums.

Ziņu lente
0