Kijevieši ar komunālajiem parādiem var zaudēt mantību

© Sharon Hahn DarlinGrivna. Ukrainas valūta
Grivna. Ukrainas valūta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijevas varasiestādes draud komunālo maksājumu parādniekiem atstāt tikai ledusskapi, apakšveļu, ziemas apģērba komplektu, bērnu apģērbu, konservus un čībiņas – viss pārējais tiks izmantots parādu nomaksai.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Kijevas siltuma piegādes uzņēmumi masveidā draud pilsētas iedzīvotājiem ar tiesām, soda naudu un īpašumu arestu par komunālo maksājumu parādiem. Parādnieki sūdzas, ka viņu prasības par maksājumu pārrēķinu tiek ignorētas, ziņo Sputnik Lietuva.

Pieprasa parādu nomaksu

Aizvien biežāk pirms apkures sezonas Kijevas iedzīvotāji saņem "laimes vēstules" — informāciju par to, ka tiek iesūdzēti tiesā un pēc tiesas lēmuma būs spiesti apmaksāt parādu, soda naudu, tiesas izdevumus un pat advokāta pakalpojumus. Tiesās šādas lietas jau tiek izskatītas, precīzē portāls InoSMI, atsaucoties uz avīzi "Vesti".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko pasludinājis sevi par "miera prezidentu"

Piemēram, 15. oktobrī tiks izskatītas uzņēmuma "Teplopostačservis" prasības pret Teremku iedzīvotājiem (dzīvojamais masīvs Kijevā — red.). Uzņēmums apgalvo, ka tā iedzīvotāji pērnajā sezonā nav apmaksājuši apmēram 15 miljonus grivnu (aptuveni 481 tūkst. eiro — red.), tādēļ situācija apkures sezonas priekšvakarā ir kritiska. Vienlaikus iedzīvotāji sūdzas, ka maksājumu summas ir neattaisnojami augstas.

"Mēnesī man aprēķināja 5900 grivnas (apmēram 190 eiro — red.) par dzīvokļa apkuri, kura platība ir 49 kvadrātmetri. Pie tam dzīvoklis netika apkurināts, jo krāni mums ir noplombēti — mēs tur nedzīvojam. Ir arī galvenā inženiera slēdziens," — sašutis viens no iedzīvotājiem.

Viņa kaimiņienei Jūlijai Koltukovai aprēķināts parāds par karsto ūdeni, ko viņa neizmanto, jo dzīvoklī uzstādīts ūdens sildītājs.

Uzņēmums "Teplopostačservis" apgalvo, ka aprēķini veikti saskaņā ar tarifiem.

Parādi sasniedz miljardus

Daudz lielāka ir problēma ar "Kijevenergo" parādiem.

"No 1. septembra Kijevas iedzīvotāji par apkuri mums ir parādā 1,35 miljardus grivnu (aptuveni 43,3 milj. eiro — red.), par elektroenerģiju — 363,3 miljonus grivnu (aptuveni 11,6 milj. eiro — red.)," — informē uzņēmuma preses dienests.

Uzņēmums skaidro, ka nākas vērsties ar prasībām tiesā, jo iedzīvotāji kategoriski atsakās apmaksāt kvītis. Patlaban izsniegti jau 645 tiesas lēmumi par parāda iekasēšanu.

Ko var atņemt

Ja iedzīvotājiem nav naudas parādu apmaksai, tiesa var arestēt viņu kustamo un nekustamo īpašumu, informē jurists Ivans Libermans.

В Киеве открыли памятник с вонзенным в карту России мечом - Sputnik Latvija
Video
Kijevā piemineklis ATO cīnītājiem izrotāts ar attēlu no datorspēles

"Tiesu izpildītāju darbības likums nosaka, ka vispirms tiek arestēts kustamais īpašums. Tas ir, tiek atņems viss, ko var aiznest: mēbeles audio un videoaparatūra, vannas, tualetes podi, var pat noņemt kontaktligzdas. Likums aizliedz atņemt tikai ledusskapi, apakšveļu, ziemas apģērba komplektu, bērnu apģērbu, konservus un čībiņas, ja tās nonēsātas par 50%," — skaidro jurists.

Viņš norādīja, ka tiesu izpildītāji pārdot konfiscētās mantas un ieņemto naudu pārskaita parādu apmaksai.

"Ja ar šo summu nepietiks, arestēs nekustamo īpašumu, tas ir, dzīvokli. Tiesa, diezin vai nonāks līdz tik kardināliem līdzekļiem," — bija pārliecināts Libermans.

Ziņu lente
0