Eiropas Komisija ieviesīs sankcijas par "dubultās kvalitātes" produktiem

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasПокупка продуктов питания
Покупка продуктов питания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija grasās izbeigt "dubultās kvalitātes" produktu ražošanas praksi, kā arī norīkos katrā ES valstī atbildīgos par produktu drošību.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Eiropas Komisija 26. septembrī paziņoja par vairākām iniciatīvām pārtikas drošības un patērētāju aizsardzības nodrošināšanai. Piemēram, līdz gada beigām tiks izstrādāta "dubultās kvalitātes" produkcijas testēšanas metodoloģija, turklāt katrā ES valstī varētu parādīties atbildīgais par pārtikas drošību, vēsta RIA Novosti.

"Dubultas kvalitātes" produktu problēma

Eiropas Savienības dalībvalstīs izbeigs tā saucamās "dubultās kvalitātes" produktu ražošanas praksi, paziņoja eirokomisāre tieslietu, patērētāju tiesību un dzimuma vienlīdzības jautājumos Vera Jurova.

Olas - Sputnik Latvija
Nosaukts ar fipronilu saindēto olu produkta skaits Latvijā

Eirokomisāre paziņoja, ka EK piešķir ap vienu miljonu eiro, lai līdz šī gada beigām tiktu izstrādāta vispārējā ES "dubultās kvalitātes" produkcijas testēšanas metodoloģija, kā arī sniegs atbalstu nacionālajām varas iestādēm sankciju piemērošanā attiecībā pret ražotājiem, kuri izmanto "negodīgu tirdzniecības praksi".

EK piekrīt tam, ka atšķirīgās prasības, kas tiek piemērotas pret vienu un to pašu produktu kvalitāti dažādās savienības dalībvalstīs, ved pie patērētāju mānīšanas.

Atgādināsim, ka uzmanību "dubultās kvalitātes" produktu problēmai pirmās piesaistīja Višegradas četrinieka valstis. Dažādas desas, sierus, piena izstrādājumus, šokolādi, maizi, dzērienus un pat garšvielas no tīklu veikaliem Čehijā, Ungārijā, Polijā, Slovākijā, kā arī Bulgārijā salīdzināja ar tieši tādiem pašiem produktiem no tiem pašiem tirdzniecības tīkliem Austrijā un Vācijā. Pārbaudes rezultātā speciālisti nonāca pie secinājuma, ka kaitīgo un mākslīgo piedevu Rietumeiropas pārtikas produktos ir daudz mazāk, nekā Austrumeiropas produktos. Turklāt vācu un austriešu produkti maksāja lētāk, nekā, piemēram, čehu vai ungāru.

Arī Baltijas valstis pievienojās šīs problēmas izpētei. Piemēram, Latvijā Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti grasās atlasīt 20 produktus, par kuriem saņemts visvairāk patērētāju sūdzību, un salīdzināt to sastāvu ar analoģiskiem paraugiem no vācu veikaliem.

Produktu drošības uzraudzības pilnvarotās personas

Produktu drošības uzraudzības pilnvaroto amati parādīsies katrā ES valstī pēc skandāla ar insekticīda fipronils konstatēšanu daudzu ES putnu saimniecību olās, paziņoja veselības aprūpes eirokomisārs Vītenis Andrukaitis.

Produkti - Sputnik Latvija
Vai Latvijā darbojas "pārtikas aparteīds"

"Mēs uzlabosim informācijas apmaiņu par draudiem starp dalībvalstīm un Eiropas Komisiju, lai tā sasniegtu plašu publiku ātrāk un saskaņotāk. Mēs atvieglosim draudu izvērtēšanas veikšanu šādu situāciju rašanās gadījumā," — teica žurnālistiem eirokomisārs pēc sēdes.

Viņš atzīmēja, ka ES tāpat plāno nodrošināt esošo instrumentu mijiedarbību: Eiropas ātrās reaģēšanas sistēmas pārtikas produktu un barības kvalitātes jautājumos (RASFF) un Administratīvās palīdzības un sadarbības sistēmas (AAC), kas nodrošina datu apmaiņu par pārtikas produktu un barības likumdošanas neievērošanu.

"Mēs izskatīsim iespēju norīkot pārtikas drošības uzraudzības pilnvaroto personu katrā dalībvalstī, lai informācijas apmaiņa noritētu pēc iespējas ātrāk un efektīvāk," —paziņoja Andrukaitis. Ar šo jautājumu, pēc viņa teiktā, nodarbosies speciāla darba grupa, termiņi pagaidām nav noteikti.

Jūlija beigās kļuva zināms, ka miljoniem olu, kuras nonākušas veikalu plauktos vairākās ES valstīs, varētu būt inficēti ar insekticīdu fipronils. Šo insekticīdu izmanto perējvistu ārstēšanai no kaitīgajiem kukaiņiem. Saskaņā ar Eiropas normām fipronila izmantošana putnu saimniecībās, ko produkcija ir orientēta uz patērētāju tirgu, ir aizliegta.

Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Latvija ieņēmusi pirmo vietu pārtikas cenu pieauguma ziņā

Kopumā "olu krīze" skārusi 26 no 28 ES valstīm. Četrās valstīs tika atklātas saimniecības, kuru rīcībā bija fipronilu saturošs līdzeklis. Tās bija Nīderlande, Beļģija, Vācija un Francija. Identificēto saimniecību darbība šajās valstīs tika bloķēta. Pārējās valstis saņēma potenciāli inficēto produkciju no augstākminēto četru valstu saimniecībām.

Arī Latvija iekļuvusi to valstu skaitā, kurām tika piegādāta potenciāli bīstama produkcija. 143 kilogrami ar fipronilu saindētas omletes masas, jeb dzeltenumi, tika piegādāti Latvijā no Igaunijas. Produktu saņēmēju identitāte Latvijā un uzņēmumi, kuriem tie tika piegādāti, tika noskaidroti. Olu produktu partijas atlikumu izplatīšana ir apturēta.

Ziņu lente
0