Irāka lūgusi kodollielvalstu atbalstu kodolreaktora būvdarbiem

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasAtomelektrostacija. Foto no arhīva
Atomelektrostacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bagdāde jau centās īstenot savu "miermīlīgā atoma" programmu 60-70. gados. Pirmo pētniecisko reaktoru 1968. gadā šajā valstī uzcēla PSRS.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Irākas ārlietu ministrs Ibrahims al Džāfari lūdzis kodollielvalstu atbalstu kodolreaktora celtniecībai šajā valstī, vēsta RIA Novosti.

"Irāka lūdz kodollielvalstu palīdzību kodolreaktora celtniecībai miermīlīgiem mērķiem, kodoltehnoloģiju iegūšanai," — paziņoja ministrs savā uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā.

Džāfari atsaucās uz līgumu par kodolieroču neizplatīšanu, kas ļauj ikvienai valstij īsteno miermīlīgus projektus atomenerģētikas jomā.

Līgumā par kodolieroču neizplatīšanu (LKN, 1968. gads, stājies spēkā no 1970. gada) noteikts, ka kodolieroči ir tikai piecu valstu (PSRS, ASV, Lielbritānija, Francija un Ķīna) rīcībā, un tas aizliedz jaunu kodolvalstu parādīšanos. Piecas valstis apņēmās nenodot kodolieročus citām valstīm un neatbalstīt to radīšanu, bet pārējie līguma dalībnieki — nepieņemt un neizstrādāt kodolbumbas.

Irāka ratificēja LKN 1969. gadā.

Irānas prezidents Hasans Rouhani - Sputnik Latvija
Irāna piedraudējusi atteikties no kodolprogrammas līguma

Bagdāde jau centās īstenot savu "miermīlīgā atoma" programmu 60-70. gados. Pirmo pētniecisko reaktoru 1968. gadā šajā valstī uzcēla PSRS.

1975. gadā Irākas līderis Sadams Huseins parakstīja vienošanos ar Franciju par reaktora "Osirak" celtniecību. 1979. gadā kuģi, ar kuru bija plānots nogādāt reaktoru Irākā, Tulonas ostā Francijā uzspridzināja Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" aģenti.

Pēc tam Parīze piegādāja Bagdādei jaunu reaktoru. 1980. gadā tika uzsākta tā ekspluatācija, pie tam IAEA komisija atzina, ka Bagdāde ievēro kodolieroču neizplatīšanas režīmu. Taču Jeruzaleme pārmeta Irākai LKN pārkāpumus, un 1981. gada 7. jūnijā Izraēlas GKS iznīcinātāji uzbruka "Osirak" un iznīcināja reaktoru. Kopš tā laika Bagdāde nav centusies atjaunot savu kodolprogrammu. 

Ziņu lente
0