Aviācijas ģenerālmajors: ja Krievija tiks izprovocēta, sāksies baismīgs karš

© Sputnik / Sergey Melkonov"Rietumi 2017"
Rietumi 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstīm ir iespēja vienoties, taču Krievijas kaimiņi pastāvīgi meklē iemeslus strīdam, lai nokaitētu atmosfēru, uzskata nopelniem bagāts Krievijas kara lidotājs.

RĪGA, 24. septebris — Sputnik. Krievijas nopelniem batātais kara lidotājs ģenerālmajors Vladimirs Popovs intervijā starptautiskās informācijas aģentūras Sputnik žurnālistiem pastāstīja, ka Krievija ir darījusi visu iespējamo, lai nedotu kaimiņvalstīm iemeslu provokācijām mācību "Rietumi 2017" gaitā.

Iepriekš Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pavēstīja, ka mācību "Rietumi" laikā Krievija esot izstrādājusi Baltijas reģiona izolācijas scenāriju. Savukārt Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ANO 72. Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā klāstīja, ka Krievijas un Baltkrievijas mācības esot agresīvas un uzbrūkošas.

Jau ilgu laiku pirms manevriem "Rietumi" politķi sāka sabiezēt krāsas, dēvējot mācības par provokāciju un pat paziņojot, ka Krievija mācību aizsegā pārsviežot savus karaspēkus pie ES robežām.

Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs - Sputnik Latvija
Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs

Popovs pastāstīja ka lielas stratēģiskās mācības vienmēr satrauc kaimiņvalstis un, ņemot vērā šo faktu, Krievijas bruņotie spēki rūpīgi izvairījās no jebkurām situācijām, kas varētu izraisīt jaunus ārvalstu politiķu uzbrukumus.

"Mēs instruējām gaisa kara spēku un kosmiskās aizsardzības spēku personālsastāvu, jo lidojumā pastāv liela ārkārtas situāciju iespēja," — uzsvēra Popovs.

Viņš norādīja, ka mūsdienu tehnoloģijas ir tiktāl attīstītas, ka valstīm ir viegli vienoties, lai izvairītos no konfliktiem jebkādu mācību manevru gaitā. Taču Krievijas ārvalstu partneri kaut kādu iemeslu dēļ nevēlas panākt dialogu, kas varētu atrisināt daudzus jautājumus.

Piemēram, Popovs paskaidroja situāciju, kuras rezultātā Latvijas operators LMT fiksēja mobilo sakaru traucējumus pirms Krievijas un Baltkrievijas mācībām.

Флаги США и России - Sputnik Latvija
Politika
Aptauja: trešā daļa Krievijas iedzīvotāju uzskata par iespējamu Krievijas un ASV karu

Ģenerālmajors paziņoja, ka mobilā operatora darbu, iespējams ietekmējuši spēcīgie radioelektroniskie līdzekļi, ko bija paredzēts izmantot manevros, taču Krievija neko nav slāpējusi ar nodomu. Turklāt Latvijas bruņoto spēku pārstāvji varēja iepriekš vienoties ar speciālistiem no Krievijas par laiku, kurā būtu iespējams izmantot elektroniku.

"Mūsu speciālisti ir gatavi dialogam, taču pret Krieviju vērsto izteikumu ietekmē no NATO valstu puses, kaimiņiem, iespējams, šķiet nepiemēroti vērsties pie Krievijas militārpersonām, lai saņemtu informāciju," — uzsvēra Popovs.

Komentējot situāciju ar Krievijas lidmašīnām, kas mācību laikā nolidoja netālu no Lietuvas gaisa telpas robežas, Popovs atzīmēja, ka dispečers Lietuvas lidojumu kontroles punktā atļāvis lidmašīnām apiet negaisa fronti, turklāt pieejams pārrunu ieraksts.

Ģenerālmajors uzsvēra, ka kaimiņiem nevajadzētu provocēt Krieviju ne uz sauszemes, ne gaisā, jo iespējams baismīgs karš, ja Krievija atbildēs uz provokācijām.

Ziņu lente
0