Krievijas ostas un dzelzceļš noskaidrojis, kā "atņemt" baltkrievu kravas Baltijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Enerģētikas ministrija strādā pie tā, lai motivētu baltkrievu naftas produktu eksportētājus vest savas kravas caur Krievijai, nevis caur Baltijas valstīm.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Krievijas Enerģētikas ministrija pēc prezidenta Vladimira Putina rīkojuma strādā pie baltkrievu naftas produktu eksportētāju piesaistīšanas Krievijas ostās, paziņoja iestādes vadītāja vietnieks Kirills Molodcovs preses konferences kuluāros, kura tika veltīta Pēterburgas Starptautiskajam gāzes forumam, un norisinājās Starptautiskajā informācijas aģentūrā "Rossija segodņa", vēsta RIA Novosti.

16. augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Krievijas ziemeļrietumu transporta infrastruktūras attīstības sanāksmē Kaļiņingradas apgabalā paziņoja, ka nepieciešams sasaistīt naftas piegādes baltkrievu naftas pārstrādes rūpnīcām ar izstrādāto naftas produktu transportēšanu caur Krieviju.

"Tā nav tikai RŽD, tie ir ostu tarifi," paziņoja Molodcovs, atbildot uz jautājumu, ar ko Krievija var ieinteresēt Baltkrieviju Krievijas jūras ostu izmantošanai naftas produktu eksportā.

"Mēs izveidosim viņiem apstākļus, lai nedzītu (naftas produktus uz Baltijas valstu ostām — red.). Mēs tos radām. Atbilstošie materiāli paziņoti, darbs notiek diezgan aktīvi, rīkojums saņemts," piebilda Molodcovs.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostas zaudējušas ievērojamu kravu apjomu Krievijas plānu dēļ attīstīt savu infrastruktūru Baltijas jūrā. Kopējais Lietuvas, Latvijas un Igaunijas ostu kravu apgrozījums 2016. gadā jau samazinājās līdz 138,94 miljoniem tonnu un pārvadājumu apjomu samazināšanās tendence saglabājas.

Baltijas valstu ostas meklē alternatīvus peļņas veidus. Viens no tiem ir Baltkrievijas un Ķīnas preču tranzīta apjomu palielināšana ES, taču, ja Baltkrievijas NPR pārorientēs savas kravu plūsmas uz Krieviju, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostas vēl vairāk samazinās tranzīta apjomus.

Turklāt, Krievija un Ķīna šobrīd strādā pie projekta "Jaunais zīda ceļš", pa kuru kravas ies uz Eiropu, apejot Baltijas valstis.

LDZ un RŽD konkurence

Viens no jauno kravu piesaistīšanas ceļiem Latvijā varētu kļūt tarifu samazināšana pārvadājumiem pa Latvijas dzelzceļiem, uzskata Ventspils Tirdzniecības ostas valdes loceklis Jānis Hāze. Faktiski tas ir tas ceļš, pa kuru iet Krievija, lai "pārvilktu" baltkrievu kravas no Baltijas valstu ostām.

Железная дорога - Sputnik Latvija
Pēc desmit gadiem Latvija var zaudēt atlikušo tranzītu

Pēc Hāzes vārdiem, tarifi kravu pārvadājumiem pa Latvijas dzelzceļiem līdz ostām sastāda 75% no kopējā tranzīta tarifa, un, lai piesaistītu eksportētājus, nepieciešams samazināt maksu par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu.

"Mums ir ārkārtīgi svarīgi padarīt Latviju kā lētāku un efektīvāku tranzīta koridora piedāvājumu visu pārējo vidū, un tad kravas no mums nebēgs prom. Jo dārgāki mēs kļūstam, jo mazāk konkurētspējīgāki mēs paliekam un līdz ar to vairāk atgrūžam tos, kuri vēl izmanto Latvijas tranzītu. Tā ir spirāle uz nekurieni, no tās nav izejas," paziņoja Hāze.    

Ziņu lente
0